Nieuws

Dode baby Haaksbergen: Hof buigt zich over extra onderzoek naar geheugenverlies moeder

De woning van de vrouw aan de Jan Vermeerstraat in Haaksbergen.
De woning van de vrouw aan de Jan Vermeerstraat in Haaksbergen. © NewsUnited/Dennis Bakker
In de zaak rond de dode baby Ivo in Haaksbergen buigt het gerechtshof zich de komende tijd over de vraag of er extra onderzoek moet komen in hoeverre de moeder ten tijde van de bevalling leed aan geheugenverlies. Dat bleek vandaag tijdens de start van het hoger beroep. Nadat de moeder werd veroordeeld tot acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het doden van baby Ivo tekende ze appèl aan.
De zaak kwam aan het rollen nadat de moeder zich vlak voor Pasen 2020 samen met haar vriend had gemeld in het ziekenhuis van Enschede. De twee hadden een kistje bij zich, met daarin het levenloze lichaam van Ivo. De baby vertoonde dusdanig veel letsel dat artsen meteen de politie alarmeerden.

Geheugenverlies

Al tijdens het strafproces in eerste aanleg voor de rechtbank in Almelo konden drie gedragswetenschappers het niet eens worden over de vraag of de moeder tijdens de bevalling kampte met geheugenverlies.
Justitie meent dat de vrouw zich uitgerekend de belangrijke details niet herinnert en het geheugenverlies zou veinzen.
Een van de wetenschappers verklaarde dat een bevalling zo ingrijpend is dat ze zich dit wel moesten herinneren. Twee collega-deskundigen achtten de kans wel degelijk aanwezig dat de vrouw geheugenverlies had.
Dat geheugenverlies zou kunnen worden veroorzaakt door ptss, mogelijk opgelopen tijdens een eerdere bevalling enkele jaren geleden, aldus haar advocaat Mariska Pekkeriet-Bischop. Ze wil dit nader onderzocht zien.
De eerste baby kwam levenloos ter wereld. Omdat dat destijds gebeurde in het bijzijn van de huisarts was hier volgens justitie geen opzet in het spel.
In beide gevallen wist de vrouw overigens niet dat ze zwanger was.

Behandeling

De rechtbank Almelo oordeelde vorig jaar dat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht. Ze lijdt aan een onbekende aandoening die goed moet worden behandeld, aldus het vonnis.,
Wat haar advocaat Mariska Pekkeriet-Bischop betreft, gebeurt dit zo snel mogelijk. Vandaar dat ze pleit voor een lagere celstraf dan de huidige acht jaar. Ook wil ze een lichtere variant van tbs, dan de huidige opgelegde tbs waarbij sprake is van dwangverpleging
Het gerechtshof neemt 1 maart een besluit over de onderzoekswensen van strafpleiter Pekkeriet-Bischop. De volgende pro-formazitting staat gepland voor 10 mei.
Mochten de onderzoekswensen worden gehonoreerd dan zal dit onderzoek waarschijnlijk enkele maanden in beslag nemen. In dat geval kan het hoger beroep pas later dit jaar, mogelijk pas begin volgend jaar, inhoudelijk worden behandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.