Nieuws

Familiedrama Enschede: Thijs studeerde cum laude af, maar zit nu vast voor doodsteken moeder

Bloemen voor de woning van de moeder, die afgelopen weekeinde om het leven kwam bij een steekpartij. Haar zoon zit hiervoor vast.
Bloemen voor de woning van de moeder, die afgelopen weekeinde om het leven kwam bij een steekpartij. Haar zoon zit hiervoor vast. © News United / Dennis Bakker
Hij slaagde cum laude voor zijn rechtenstudie en er lag een glanzende carrière voor hem in het verschiet. Maar de 28-jarige Thijs uit Enschede zit nu vast voor het doodsteken van zijn moeder. De meester in de rechten heeft een psychiatrisch verleden en had ten tijde van het misdrijf vermoedelijk een psychose. Vanmiddag werd zijn voorarrest verlengd.
Nadat de politie afgelopen zaterdagavond een alarmmelding binnenkreeg over een steekpartij aan de Varviksingel troffen agenten de zwaargewonde moeder aan. Pogingen het slachtoffer te reanimeren mochten niet meer baten.
Kort daarop werd de zoon aangehouden bij zijn woning aan Het Baurichter, enkele honderden meters verderop.
Dat gebeurde met veel machtsvertoon. Thijs stond voor zijn huis te schreeuwen, maakte met beide armen in de lucht een soort overwinningsgebaar en moest door meerdere agenten - met getrokken pistool - worden overmeesterd.
Op diverse plekken in de straat werden de volgende dag bloedsporen aangetroffen die herinnerden aan de steekpartij in de ouderlijke woning even daarvoor.

Kuma22

De politie heeft meteen na het misdrijf een rechercheteam geformeerd dat onder de naam Kuma22 bezig is met een uitgebreid onderzoek.
Een kuma is een ster uit het heelal. Namen voor rechercheteams worden overigens volstrekt willekeurig gekozen.
Thijs woonde sinds ruim een jaar op zichzelf aan Het Baurichter. Zijn moeder, die hem had geholpen met de verhuizing, kwam geregeld om te assisteren in de huishouding en om de tuin te onderhouden.
Thijs was nog maar een peuter toen zijn vader onder tragische omstandigheden kwam te overlijden. Sinds haar kinderen het huis hadden verlaten, woonde de moeder alleen in de woning aan de Varviksingel.

Zonderling, maar slimme vent

Thijs volgde tot 2011 het VWO-Atheneum van het Stedelijk Lyceum Kottenpark en stond bekend als een aardige, maar wat zonderlinge leerling. "Maar bovenal een hele slimme vent", zegt een kennis uit die periode.
Na het middelbaar onderwijs volgde Thijs van 2011 tot 2014 een rechtenstudie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij cum laude slaagde. Na enkele stages bij notariskantoren ging hij in het voorjaar van 2018 aan de slag als kandidaat-notaris, maar dat hield hij slechts drie maanden vol.
De Enschedeër is psychiatrisch patiënt en is in het verleden meerdere keren in een psychose beland. Dat gebeurde meermaals tijdens zijn studie en waarschijnlijk is hem dat ook opgebroken in zijn laatste baan als kandidaat-notaris.
Nadat hij het ambt als notaris noodgedwongen vaarwel had gezegd, ontving hij een arbeidsongeschiktheidsuitkering en deed overdag vrijwilligerswerk. De buren zagen hem 's ochtends op zijn fietsje vertrekken, waarna hij pas aan het eind van de middag thuiskwam.

Teruggetrokken leven

In zijn hoekhuisje aan Het Baurichter leidde hij een teruggetrokken leven en hield hij zich volgens zijn buren vooral bezig met gamen.
Die fatale zaterdag vertelde Thijs' moeder 's middags aan bewoners van Het Baurichter dat ze 's ochtends nog met de crisisdienst had gebeld omdat het niet goed ging met haar zoon. Een buurtbewoner meldt hoe hij had gezien dat Thijs 's middags voor zijn huis op de stoep zat en aan buren vertelde dat hij niet naar binnen kon. Tegelijk stond de voordeur gewoon open. "Het was dus overduidelijk dat het niet goed met hem ging", aldus de buurtbewoner.

Gedragsonderzoek

Thijs is na de eerste rechercheverhoren intussen vanuit het arrestantencomplex in Borne overgebracht naar het PPC, de speciale psychiatrische afdeling van de penitentiaire inrichting in Zwolle.
Vanmiddag is hij in de rechtbank in Almelo voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalde dat zijn voorarrest met 14 dagen wordt verlengd. Het juridisch protocol schrijft voor dat over twee weken opnieuw een beslissing wordt genomen over verlenging van het voorarrest. In dat geval is het de raadkamer die daarover een oordeel velt.
Gezien Thijs' psychiatrische problemen en de omstandigheden waaronder het misdrijf plaatshad - hij had ook op het moment dat hij zijn moeder met een mes aanviel een psychose - ligt het voor de hand dat de Enschedeër op termijn ter observatie in een kliniek wordt geplaatst. Gedragswetenschappers moeten zich dan onder meer buigen over de vraag aan welke stoornissen hij mogelijk lijdt en in hoeverre hij tijdens het misdrijf toerekeningsvatbaar was.

Reactie advocaat

De afgestudeerd rechtenstudent laat zich juridisch bijstaan door de bekende Enschedese strafpleiter Umut Ural, maar die weigert commentaar. De advocaat wil slechts kwijt dat hij zijn cliënt heeft kunnen spreken, maar wil niet ingaan op vragen in hoeverre de man daadwerkelijk aanspreekbaar was en of hij zich bepaalde zaken van zaterdagavond wel of niet kon herinneren.
Reden voor die terughoudendheid is dat justitie zogenoemde beperkingen tegen de verdachte heeft opgelegd, wat inhoudt dat hij behalve met zijn raadsman geen enkel contact met de buitenwereld mag hebben. "Ik mag en wil daarom niets hierover kwijt", aldus advocaat Ural.
Zoals gemeld veroorzaakte het misdrijf grote onrust aan Het Baurichter. Vooral omdat er volgens buurtbewoners in deze straat een viertal andere mensen is gehuisvest dat kampt met diverse problemen, waaronder drank, drugs en psychiatrische problemen.
De buurt eist dat de gemeente, woningbouwvereniging De Woonplaats en de politie ervoor zorgen dat deze bewoners voortaan betere begeleiding krijgen. De gemeente, corporatie en de wijkagent zijn dinsdag de wijk in gegaan in een poging de onrust onder de bewoners weg te nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.