Nieuws

Herstel van schade aan huizen langs kanaal Almelo-de Haandrik gaat nog jaren duren

Huizen langs kanaal Almelo-De Haandrik.
Huizen langs kanaal Almelo-De Haandrik. © ANP/Hollandse Hoogte/Tobias_Kleuver
Het duurt nog drie tot vijf jaar voordat alle schade aan de huizen langs kanaal Almelo-de Haandrik is hersteld. Die 'grove inschatting' maakte provinciebestuurder Bert Boerman vandaag tegenover de Overijsselse politiek.
Boerman sprak de hoop en verwachting uit dat 'uiterlijk eind dit jaar' de hoogte van de schade aan alle 400 huizen is vastgesteld. Maar het daadwerkelijke herstel is daarmee niet in een vloek en een zucht voltooid. In tegendeel: "We zijn nog wel een tijdje met elkaar onderweg, en dat heeft alles te maken met funderingsherstel", zo zei Boerman.
Inmiddels is wel begonnen met onderzoek naar de (verzakte) funderingen, zoals vorig jaar door de provincie werd aangekondigd. Dat gebeurt alleen bij huizen die daarvoor in aanmerking komen.
De eigenaren van ongeveer 400 huizen langs kanaal Almelo-De Haandrik kampen sinds een kleine vier jaar met schade aan hun woningen, van scheuren in muren tot complete verzakking van huizen. De problemen begonnen kort na de werkzaamheden aan het kanaal, waarmee het geschikt werd gemaakt voor grotere vrachtschepen.
Boerman ging tegenover de Overijsselse volksvertegenwoordigers ook in op de onvrede en vragen over de schadebedragen die door de provincie zijn vastgesteld.
De schadebedragen die zijn vastgesteld door het door de provincie ingehuurde bureau, vallen vaak veel lager uit dan de schade in de zo genoemde contra-expertises. Dat zijn schaderapporten die zijn opgesteld door taxateurs die door de bewoners zelf zijn ingehuurd. De verschillen tussen de twee schaderapporten voor dezelfde woningen lopen soms tienduizenden euro's uiteen.

'Goede kwaliteit'

"Verschillen met die contra-expertise komen vaak doordat het funderingsherstel daarin al is meegenomen", verklaarde Boerman. "De schaderapporten die wij hebben laten vaststellen zijn van goede kwaliteit.” Een second opinion van die taxaties 'bevestigt' dat beeld ook, zegt Boerman.
Los van de verschillen in taxaties, maken veel gedupeerden zich volgens Boerman 'zorgen over de stijgende kosten van schadeherstel'. Bijvoorbeeld als gevolg van de hoge inflatie. Daarin komt de provincie de bewoners tegemoet, zo kondigde hij aan: "Als de schade niet kan worden hersteld voor het bedrag dat daarvoor door ons is vastgesteld, dan kunnen met hulp van de facturen de daadwerkelijke kosten worden vergoed."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.