Nieuws

Stop Afvalwater Twente start crowdfunding voor juridische stappen tegen afvalwater in de bodem

Steeds grotere weerstand tegen afvalwater van de NAM, spandoeken van de stichting Stop Afvalwater Twente
Steeds grotere weerstand tegen afvalwater van de NAM, spandoeken van de stichting Stop Afvalwater Twente © RTV Oost
De stichting Stop Afvalwater Twente (SAT) is gestart met een crowdfunding op Facebook en internet. Het is een onderdeel van de mediacampagne die de stichting onlangs is gestart. SAT wil geld inzamelen om ook juridisch de strijd aan te kunnen gaan tegen overtredingen op de vergunning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. "Het is duidelijk dat we niet kunnen rekenen op de nieuwe staatssecretaris."
De stichting wil dat de injectie van afvalwater in de bodem van Twente stopt. Het is volgens SAT niet bewezen dat het injecteren van dagelijks drie miljoen liter afvalwater geen schade aan zal richten.
Het water afkomstig uit de oliewinning in Schoonebeek en bevat onder meer zware mercaptanen, benzeen, tolueen en radio-actief strontium. Er is volgens de stichting geen garantie dat die giftige stoffen niet ons grondwater besmetten en de stichting stelt dat NAM zich bovendien niet altijd houdt aan de vergunningsvoorwaarden.

'Er wordt een spel gespeeld'

In Den Haag zijn de problemen van de NAM in de afgelopen jaren geen reden geweest om de afvalwaterinjectie stil te leggen. Dat gebeurde niet toen de NAM nog jaren water wegpompte terwijl een stalen buis diep in injectieput ROW2 afgescheurd was. Dat gebeurde ook niet toen een meerderheid in de Tweede Kamer daar specifiek om vroeg, gesteund door provinciale en lokale bestuurders. Schort waterinjectie op totdat meer duidelijk is over alternatieven voor het injecteren.
"Het wordt nu tijd voor hardere acties en juridische stappen", meldt de voorzitter van de stichting op de kersverse Facebook-pagina. "Het is duidelijk dat we niet kunnen rekenen op de nieuwe staatssecretaris. In Den Haag wordt een spel met ons gespeeld en we hebben geen zin om daar nog langer tegenaan te kijken", aldus Freddy Mensink uit Ootmarsum.
Protestbord van de stichting Stop Afvalwater Twente
Protestbord van de stichting Stop Afvalwater Twente © RTV Oost, Raymond Punt

Help jij ook mee?

Met die slogan willen Freddy Mensink en de andere leden van de stichting het publiek over de streep trekken. Help mee om juridische stappen mogelijk te maken.
Artica, het mediabureau achter de campagne heeft al een aantal nieuwe stappen in voorbereiding. Eén daarvan is een publieksactie met afval.
Susanne Scholtenlinde, ontwerpster bij het bureau in Ootmarsum: "Wat er gebeurt in de bodem onder onze voeten, dat wil niemand. Met deze campagne willen we meer mensen bereiken, ook jongeren, en op die manier het verzet groter maken. Waarom zouden we dat afvalwater willen? Samen kunnen we er iets tegen doen."
Wil je weten waar dit over gaat? Kijk dan onze explainervideo over de injectie van afvalwater in de bodem, en de zorgen daarover bij de Twentse bevolking.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.