Nieuws

Koninklijke Bibliotheek gaat Stop Afvalwater Twente opslaan en toevoegen aan digitaal erfgoed van Nederland

Steeds grotere weerstand tegen afvalwater van de NAM, spandoeken van de stichting Stop Afvalwater Twente
Steeds grotere weerstand tegen afvalwater van de NAM, spandoeken van de stichting Stop Afvalwater Twente © RTV Oost
De website van de actiegroep Stop Afvalwater Twente gaat de archieven in. De Koninklijke Bibliotheek (KB) gaat de site toevoegen aan het 'digitaal erfgoed' van Nederland. De site kan in de toekomst mogelijk van belang zijn voor naslag of onderzoek. Daarom moeten ze volgens Unesco-richtlijnen worden opgeslagen in een nationaal archief.
In een brief aan de stichting schrijven archivarissen van de Koninklijke Bibliotheek: "Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering."

Vanaf maart

De bibliotheek archiveert daarom websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. Het archiveren zal voor het eerst gebeuren vanaf 12 maart en vanaf dan zal de KB dat regelmatig herhalen.
Het archief is eerst alleen te raadplegen in het gebouw in Den Haag, op termijn zal het ook beschikbaar worden gesteld via de website van de KB.

'We doen ertoe'

Leden van de stichting zijn verheugd met de aankondiging. "Een opmerkelijke vermelding, we doen er als stichting blijkbaar echt toe." Voorzitter Freddy Mensink voelt zich vereert. "We stellen het zeer op prijs dat daarmee onze website voor de toekomst veilig is gesteld."
Dat websites als 'digitaal erfgoed' het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.