Nieuws

Politie onderzoekt omstreden corona-uitspraken van agent (en FvD-lijsttrekker) uit Hengelo

Politie stock
Politie stock © ANP
De politie Oost-Nederland heeft een onderzoek ingesteld naar een politieagent uit Hengelo, vanwege uitspraken die hij heeft gedaan over het coronabeleid. De agent, die bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker is bij Forum voor Democratie in Hengelo, noemde de verantwoordelijken van het coronabeleid 'smeerlappen'. "Ik kijk uit naar de dag dat ze met de kop op het hakblok liggen. Ook met de nazi's gebeurde dat uiteindelijk."
De Hengelose agent deed zijn uitspraken vorig jaar onder de naam 'Brian951' op het Porsche Forum, ontdekte dagblad Tubantia. De agent stelde in meerdere berichten dat een coronavaccinatie 'helemaal niets doet' en haalde meermaals uit naar toenmalig minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge. "Wat snuift die vent tegenwoordig?", schreef hij.
Ook bedreigde de Hengeloër andere leden van het internetforum. "Vriend, als jij denkt het hier even lekker persoonlijk te moeten maken, stuur mij een privébericht. Dan gaan wij wat afspreken en het hier even face-to-face over hebben, zak stront."
De uitspraken van de Hengeloër:

Afkeuring

De politie zegt desgevraagd dat het een onderzoek instelt. "Als de uitspraken kloppen, dan gaat wat de politie betreft een aantal daarvan over de grens van het toelaatbare", zegt een woordvoerder.
"Iedereen die bij de politie werkt is vrij om persoonlijke standpunten te hebben en deze uit te dragen", voegt districtchef Karlijn Baalman toe. "Er is wel een grens, namelijk als een collega met het uitdragen van persoonlijke standpunten de wet of de beroepscode van de politie overtreedt. Politieambtenaren hebben een voorbeeldfunctie in de samenleving en daar hechten we sterk aan. Daarom gaan we hier onderzoek naar doen en op basis daarvan trekken we conclusies."
Als de uitspraken kloppen, dan gaat wat de politie betreft een aantal daarvan over de grens van het toelaatbare
Politiewoordvoerder
Voor de politie is het behouden van de neutraliteit een van de belangrijkste pijlers. Baalman daarover: "Wij kiezen geen positie met betrekking tot politieke partijen en hun standpunten. We zijn een politie voor iedereen, ongeacht welke politieke voorkeuren iemand heeft."

Forum voor Democratie

De betreffende Hengeloër staat voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand op de lijst van Forum voor Democratie in Hengelo. De landelijke afdeling van Forum heeft nog niet gereageerd op vragen van RTV Oost.
Tegenover dagblad Tubantia laat de partij weten dat ze gaat onderzoeken wat er precies is gebeurd. "Maar wij werken niet mee aan trial by media. Als inderdaad blijkt dat er bedreigende teksten zijn geuit, dan nemen we daar als partij al vanzelfsprekend afstand van."

Meermaals in opspraak

Forum voor Democratie raakte de afgelopen maanden meermaals in opspraak door de aanpak van de coronacrisis in Nederland te vergelijken met de Tweede Wereldoorlog. Zo dreigde Forum voor Democratie-Kamerlid Van Houwelingen met tribunalen.
Voormalig gezondheidsminister De Jonge legde eerder de link tussen de Forum-uitspraken en de bedreigingen aan het adres van politici. "Woorden doen ertoe", zei De Jonge vorige maand. "Spreken over tribunalen en dat politici achter de tralies zouden moeten, de hele manier waarop Forum voor Democratie woorden kiest, dat is niet zonder gevaar. Er zijn mensen die zich daardoor gelegitimeerd voelen om over te gaan tot gedrag dat ver, ver over de grens is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.