nieuws

Ook hoogleraar pleit voor stopzetten injectie afvalwater Twente

Fysisch geograaf Van Huissteden wil dat de injectie van afvalwater in Noordoost-Twente wordt stilgelegd. Dat zegt hij in reactie op inspecties van het Staatstoezicht op de Mijnen, waaruit blijkt dat zich al twee lekkages hebben voorgedaan in de ondergrond.
Van Huissteden maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van de pijpleidingen in de grond. Die zijn vroeger gebruikt voor de gaswinning en liggen er al meer dan twintig jaar. "In de olie-industrie is bekend dat wanneer putten verouderd zijn, ze kwetsbaarder worden. De helft van die putten heeft wel eens wat, zo blijkt in de praktijk."

Eerst staat van pijpleidingen controleren

De fysisch geograaf vindt de twee lekkages aanleiding genoeg om de waterinjectie stop te zetten en dat er eerst eens goed naar de staat van de pijpleidingen wordt gekeken. "Nu wordt het afvalwater onder lagere druk geïnjecteerd, maar straks gebeurt dat onder grotere druk en het is geen goed teken dat er nu al op twee plekken lekkages zijn geconstateerd."
GroenLinks pleitte vrijdag al voor het stilleggen van het project toen naar buiten kwam dat zich twee lekkages hebben voorgedaan. Daarnaast zijn er zeven incidenten geweest waarbij gas is ontsnapt en er is een brand geweest op één van de injectielocaties. Van Huissteden is universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.