Nieuws

Overstromingsgevaar Kop van Overijssel: Kadoelerkeersluis voor eerst in 12 jaar dicht

De Kadoelerkeersluis bij de Kop van Overijssel
De Kadoelerkeersluis bij de Kop van Overijssel © Omroep Flevoland
Een deel van de Kadoelerkeersluis tussen het Zwarte meer en het Kadoelermeer wordt vandaag gesloten. Waterschap Zuiderzeeland doet dit om de Kop van Overijssel te beschermen tegen een overstroming.
Het is volgens het waterschap uitzonderlijk dat de Kadoelerkeersluis wordt gesloten. De laatste keer dat de sluis door het hoge waterpeil gesloten moest worden is meer dan twaalf jaar geleden. In gesloten toestand werkt de sluis als een dijk voor het achterliggende gebied. Vaarverkeer is gestremd tot zaterdagmiddag twaalf uur.
Het waterpeil in het IJsselmeer en het Ketelmeer was al hoog en is door storm Dudley nog verder opgestuwd. Vandaag worden opnieuw zware windstoten verwacht. Het water uit het achterland kan niet wegstromen, omdat de Ramspolkering bij Ens ook gesloten is. Daarom is de Kadoelerkeersluis nodig als waterkering.

Kleine schuiven blijven open

Het sluiten van de sluis gebeurt deels uit voorzorg, aangezien nooit helemaal te voorspellen is hoe hoog het water echt zal opstuwen. De doorvaartopening van de sluis gaat dicht. De kleine schuiven blijven open, zodat twee gemalen in de Kop van Overijssel wel kunnen blijven spuien. Zuiderzeeland laat opzichters op de dijken langs het IJsselmeer, het Ketelmeer en het Markermeer lopen.
De Kadoelerkeersluis tussen Flevoland en Overijssel
De Kadoelerkeersluis tussen Flevoland en Overijssel © Google Maps

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.