Nieuws

Balans van storm Eunice: veel schade, maar geen slachtoffers in Overijssel

Een boom die viel in kanaal Almelo - De Haandrik, bij Vroomshoop
Een boom die viel in kanaal Almelo - De Haandrik, bij Vroomshoop © Freddy Gerrits / News United
Overijssel kan de schade opmaken na een heftige namiddag en avond. Storm Eunice raasde over Nederland en spaarde onze provincie niet. De eindafrekening in Overijssel: veel schade, maar geen slachtoffers.
Aan het eind van de middag kwam de storm vanuit het westen onze provincie binnen. Rond vier uur waaide het overal al krachtig, met een windkracht 6. Vrij snel had heel Overijssel te maken met windkracht 8, in Twente zelfs windkracht 9.
Volgens Weerplaza werden de hardste windstoten gemeten in het Vechtdal. Daar verschenen in het begin van de avond windsnelheden tot 124 kilometer per uur op de teller.

Schade

Al die wind veroorzaakte flink wat schade. Vanuit de hele provincie kwamen er meldingen binnen van omgevallen bomen, kapotte bushokjes en gesneuvelde schuttingen.
In Oldenzaal zat de schrik er goed in, toen op twee monumentale pandjes een grote boom viel. In de panden zitten musea.
Bekijk hier de beelden van de vallende boom:
"Ik schrok me helemaal een hoedje, maar het blijkt hopelijk mee te vallen", zei een van de beheerders. Vandaag mogen ze naar binnen en kijken wat de precieze schade is.

Daken

Ook daken moesten het ontgelden. Vallende dakpannen vielen in de categorie 'klein leed', want in Zwolle-Zuid bijvoorbeeld vlogen zelfs hele daken in het rond.
Ook waren er in De Lutte en Deventer problemen met losvliegende dakplaten. Het provinciehuis in Zwolle had te maken met andere problemen. Daar vloog een aantal zonnepanelen in het rond. En ook het gemeentehuis van Rijssen-Holten had een bezoekje nodig van de brandweer, die de dakrand moest komen verstevigen.

Go Ahead

In Deventer zat de schrik er ook even goed in, toen er berichten rondgingen dat een dak van de Adelaarshorst op instorten stond. Uiteindelijk bleek het mee te vallen en was er sprake van een wapperend dakdeel.
Een deel kon worden vastgezet, maar een ander deel ook niet. Het nog wapperende dakdeel maakte een boel lawaai. Zaterdag wordt de rest van het dak gerepareerd.
Bekijk onze compilatie met allerlei beelden van storm Eunice:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.