nieuws

CdK Overijssel: vrijheid niet vanzelfsprekend, maak gebruik van stemrecht

"U kent mijn devies: niet stemmen, ook niet klagen!" Dat zei commissaris van de Koning Ank Bijleveld in haar toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie Overijssel.
Ze riep iedereen op om in maart naar de stembus te gaan voor de Provinciale Statenverkiezing en tegelijkertijd voor een aantal waterschappen.

Brandhaarden en bevrijding

Bijleveld leidde haar pleidooi in met een terugblik op afgelopen jaar waarin volgens haar is gebleken dat vrede, veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.
Ze wees op de problemen in Oekraïne en met Islamitische Staat. Vervolgens haalde ze de bevrijding van Overijssel aan, dit jaar zeventig jaar geleden, met de opmars van de geallieerde troepen van het zuiden naar het noorden van de provincie.
Op eerste paasdag 1945 werd als eerste Sint Isidorushoeve bevrijd, negentien dagen later Kampen als laatste. "U krijgt straks een overzichtskaartje van de bevrijding van Overijssel mee naar huis", beloofde ze.
Bijleveld wees de aanwezigen erop dat er bij de verkiezingen belangrijke provinciale thema's centraal staan, waaronder de regionale economische ontwikkeling. "Kom dus stemmen, en maak van uw recht gebruik."

Lage opkomst

Van de verkiezingen voor het openbaar bestuur hebben die voor de Provinciale Staten de laagste opkomst. In 2007 nam 49 procent van de stemgerechtigden de moeite om naar de stembus te gaan.
Bij de laatste verkiezingen in 2011 lag dat percentage met 57,7 flink hoger. Toen voerde de provincie een anti-campagne om de verkiezingen onder de aandacht te brengen. Of en hoe dit jaar de aandacht op de verkiezingen wordt gevestigd, buiten de toespraak van de commissaris van de Koning om, is nog onbekend.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.