Nieuws

Maart is weer Dialectmaand bij RTV Oost

Maart Dialectmaand
Maart Dialectmaand © RTV Oost
Maart Dialectmaand is een jaarlijks terugkerend evenement. In Overijssel zijn er grofweg drie dialecten: Twents, Sallands en het Noordwest-Overijssels. Tijdens Maart Dialectmaand besteden we niet alleen aandacht aan deze verschillende streektalen, maar ook aan de streekcultuur. Want hoewel we ons allemaal ‘thuus voelen in Oaveriessel’, zijn er verschillende tradities, talen en culturen. We sluiten de dialectmaand af met de dialectshow ‘Noabers’ op zaterdag 26 maart.
Op TV Oost trappen we de dialectmaand af in Bij Oost I Vandaag. Op alle vrijdagen in maart staat ook het verhaal van de dag in dit programma in het teken van Dialectmaand.

Week 1: week van het dialect

We trappen Maart Dialectmaand af met de week van het dialect. Luisteraars van Radio Oost krijgen elke dag in ‘De Lunch’ van 12.00 tot 14.00 uur een lesje in de verschillende dialecten uit onze provincie. De lessen worden voorzien door experts van de IJsselacademie. De lessen zijn terug te luisteren op rtvoost.nl/dialectmaand.

Week 2: de (streek)geschiedenis van Overijssel

In de tweede week staan de streekverhalen centraal, ook wel de mythes en sagen uit de regio. Denk aan de Non van Singraven of het Mirakel van Hellendoorn. Experts van de IJsselacademie geven op Radio Oost context aan de verhalen. Hoe kwamen ze tot stand? Kan het waar zijn? De verhalen zijn te lezen op rtvoost.nl/dialectmaand.

Week 3: streekgerechten

In week drie van Maart Dialectmaand staat de Oaveriesselse pot centraal. Elke dag gaan we op zoek naar een heerlijk streekgerecht uit Overijssel zoals kruudmoes en balkenbrij. In ‘De Lunch’ wordt het gerecht geproefd. Recepten van de gerechten vind je op rtvoost.nl/dialectmaand.

Week 4: dialectquiz ‘Wies Oaveriessel’

De hele maand heb je van alles over het dialect geleerd bij RTV Oost. In de laatste week wordt deze kennis getest in de dialectquiz ‘Wies Oaveriessel’. In ‘Klaarwakker’, ‘Goeiemorgen Overijssel’, ‘De Lunch’, Goeiemiddag Overijssel’, en ‘Afslag Oost’ en online wordt van 21 t/m 25 maart elke dag de quiz gespeeld. Elke dag zijn er leuke prijzen te winnen. De beste speler van de hele week wordt de Wiesbuul van Oaveriessel 2022.

Dialect Top 15

Op Radio Oost hoor je in maart de mooiste dialectplaten voorbij komen. In een speciale Spotify lijst kunnen mensen zelf hun favoriete dialectmuziek toevoegen. Op zondag 27 maart wordt afgesloten met de top 15 in het radioprogramma de Oosttribune met Paul Schabbink. Nog meer dialectmuziek horen? Luister dan naar onze internetzender AllesPlat.nl met alleen maar muziek in de streektaal.

Online

Ook op onze social media kanalen wordt er volop aandacht aan de Dialectmaand besteed. Verslaggever Bart Kieft gaat met de proatpot op pad in de provincie. Hoe goed kennen Overijsselaars hun eigen dialect?

Liveshow ‘Noabers’

We sluiten dialectmaand af in de huiskamer van RTV Oost met de dialectshow ‘Noabers’. Alle aspecten van de dialectmaand komen samen in een show met prachtige dialectmuziek in de stijl van Beste Zangers. De uitzending wordt gepresenteerd door Monique Sleiderink en Hendrik Jan Bökkers en uitgezonden op zaterdag 26 maart om 20.00 en 23.00 uur. Noabers wordt de volgende dag herhaald om 09.00 en 16.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.