Nieuws

Geen nieuwe Noordtak van Betuweroute is reële optie volgens staatssecretaris

Nora van der Meulen en Staatssecretaris Heijnen over de Noordtak van de Betuweroute
Dat er een nieuwe Noordtak van de Betuweroute aangelegd wordt, staat allesbehalve vast. Dat zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Ze ging vanochtend in gesprek met lokale bestuurders en inwoners van Twente en de Achterhoek over de mogelijke aanleg van de nieuwe goederenspoorlijn. Die is omstreden, omdat de spoorlijn mogelijk dwars door Twentse natuur komt te liggen.
Ja, het gesprek was goed om te voeren, vinden de betrokkenen. Maar of de zorgen weg zijn? "Nee. Maar die illusie had ik vooraf ook niet", reageert Nora van der Meulen, van Buurtkring Driene uit Hengelo. "De zorgen zijn er nog steeds, maar het was erg fijn om in gesprek te gaan."

'Er wordt geluisterd'

De meest opvallende uitspraak van de staatssecretaris blijft wel hangen in Twente: "Geen nieuwe Noordtak is een reële optie", sprak Heijnen uit. Toch biedt dat geen garanties, weet ook Van der Meulen. "Het onderzoek is nog in volle gang en uit conceptverslagen blijkt al dat de nieuwe Noordtak de favoriete optie is. Dan kan de staatssecretaris zeggen dat geen Noordtak een reële optie is, maar wel een nieuwe Noordtak is dus ook nog een reële optie."
Ik ben geschrokken van het idee dat hier leeft
staatssecretaris Vivianne Heijnen
Toch heerst er een positieve stemming bij de lokale bestuurders en inwoners van Twente en de Achterhoek. "Het feit dat er naar ons geluisterd wordt, is erg belangrijk. De afgelopen weken vlogen de nieuwsberichten je om de oren, maar je hebt geen idee met wie je daar dan over in gesprek kunt. Dat dat nu kan is erg fijn, maar het neemt nog niet alle onrust weg."

Alle opties nog op tafel

Staatssecretaris Heijnen had zelf ook niet verwacht alle zorgen weg te kunnen nemen. "Maar ik heb geprobeerd om ze wel zoveel mogelijk weg te nemen", zegt Heijnen. "Door uit te leggen wat er nou precies gebeurt in Den Haag op dit punt en door goed te luisteren naar de betrokkenen in deze regio's."
Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat © ANP / Paul Dijkstra
Op dit moment voert haar ministerie een onderzoek uit naar het nut en de noodzaak van een noordelijke aftakking van de Betuweroute. "Alle opties liggen nog op tafel. Maar ik ben wel geschrokken van het idee dat hier leefde, dat het al vaststaat dat er een nieuwe Noordtak van de Betuweroute komt. Dat is echt niet zo."
Alle gesprekken die vandaag in Doetinchem gevoerd werden, vindt Heijnen belangrijk voor het lopende onderzoek. "Ik heb vandaag ambtenaren van het ministerie meegenomen en hun gevraagd om alles wat vandaag gezegd werd, mee te nemen in het onderzoek. Dat gaat ook gebeuren."

Kracht van Oost-Nederland

Of de belangen vanuit Twente en de Achterhoek even zwaar worden meegeteld als die van de havens van Rotterdam en Amsterdam? "Dat moet ik nog maar zien", reageert Van der Meulen van Buurtkring Driene. "Zij hebben lobbyisten die heel goed weten hoe ze hun boodschap in Den Haag moet overbrengen."
De kracht van de samenwerking moet voor Oost-Nederland de doorslag geven. "Door nu samen op te trekken, met bewoners, lokale bestuurders en ondernemers in de regio, kunnen wij onze stem laten horen. Vandaag was de eerste stap en ik heb er vertrouwen in dat er naar ons geluisterd wordt", zegt Van der Meulen.

Contact met Den Haag

In het voorjaar is het onderzoek van het ministerie afgerond. Heijnen komt dan graag nog eens op bezoek in Twente of de Achterhoek. "Eerst bekijken we de onderzoeksresultaten, maar ongeacht de uitkomst wil ik graag weer hier in gesprek gaan. Ik heb ook aangegeven dat het belangrijk is dat we contact blijven houden."
Niet alleen om vervolgstappen te bespreken, maar ook om te leren. "We moeten ook evalueren hoe het nu is gegaan en hoe we dit in het vervolg moeten aanpakken. Voor nu hoop ik dat de meeste zorgen weggenomen zijn en blijven we in gesprek."
Als het aan Van der Meulen ligt, komt de staatssecretaris snel op bezoek in Twente. "Om onze prachtige natuur te zien en de omwonenden te spreken. We wachten het af."
In de onderstaande video wordt het dossier Noordtak Betuweroute uitgelegd en komen voor- en tegenstanders aan het woord:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.