nieuws

Airbus levert eerste A350 XWB, TenCate Almelo speelt belangrijke rol bij bouw

Airbus A350 XWB
Airbus A350 XWB
De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft maandag zijn eerste A350 XWB (extra wide body) afgeleverd aan een klant. De A350 is het nieuwe toestel voor de lange afstand van Airbus en moet vooral de concurrentie aangaan met de Dreamliner van Boeing. Het Almelose TenCate Advanced Composites is een hoofdleverancier van materiaal dat gebruikt wordt bij de bouw van het toestel.
Het Arabische Qatar Airways mocht bij de fabriek van Airbus in het Franse Toulouse de eerste A350 in ontvangst nemen. Topman Fabrice Brégier van Airbus sprak van een belangrijke mijlpaal voor zijn bedrijf. Eind november had Airbus 778 orders van 41 klanten wereldwijd in de boeken staan voor de A350.
Dankzij lichtgewichtmaterialen en moderne motoren is de A350 zuiniger en stiller dan oudere verkeersvliegtuigen. Zogenoemde thermoplastic composietmaterialen van TenCate worden gebruikt voor de productie van een reeks componenten voor het vliegtuig. Het materiaal is licht, sterk en duurzaam. TenCate Advanced Composites is blij met de mijlpaal en feliciteert Airbus met de prestatie.

25 A350's voor Air France-KLM

Air France-KLM heeft 25 A350's besteld, plus een optie op nog eens 25 vliegtuigen. De eerste toestellen moeten in 2018 in gebruik worden genomen door het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern. Daar staat tegenover dat Air France-KLM ook 25 Dreamliners heeft besteld, met de mogelijkheid om nog eens 25 toestellen van dat type te kopen.
Airbus hoopt dat met succes bij de A350 de tegenvallende verkoop van de superjumbo A380 kan worden goedgemaakt. Eerder deze maand werd gemeld dat het bedrijf overweegt de productie van de A380 te stoppen omdat het dit jaar niet is gelukt een koper te vinden voor het toestel. Brégier liet maandag echter weten dat Airbus geen plannen heeft om te stoppen met de productie van het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.