Nieuws

Liefdadigheidswerker Dianne blijft voorlopig nog in Oekraïne: “Maar dit is een zwart scenario”

Dianne en haar man vorige week nog samen in Oekraïne waar ze het nieuws op de voet volgden
Dianne en haar man vorige week nog samen in Oekraïne waar ze het nieuws op de voet volgden © Dianne Bernyk
"De wil om de mensen te helpen is groter dan de wil om te vertrekken." Dat zegt Dianna Bernyk van de Stichting Ommen voor Oekraïne op de dag dat Rusland Oekraïne is aangevallen. Ze blijft -vooralsnog- met haar man en drie kinderen in Oekraïne, ondanks de oproepen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om het land zo snel mogelijk te verlaten.
Dianne lag de afgelopen nacht naar het plafond te staren en besloot om haar telefoon erbij te pakken en daar stroomden de berichten binnen met video's waarin steden met door raketvuur worden verlicht. "Dit is absoluut een zwart scenario", verzucht ze.

Duizenden vluchtelingen

In 2014 maakte ze het begin van de oorlog in Oost-Oekraïne mee. “Duizenden mensen vluchtten van het oosten naar het westen. Wij wonen vlakbij de stad Mukachevo; zo’n veertig kilometer van de Hongaarse grens. De toestroom van vluchtelingen naar dit gebied was enorm. Daarom willen we ook blijven. We willen een helpende hand bieden aan de mensen die het op dit moment ontzettend hard nodig zijn.”
De liefdadigheidsorganisatie Stichting Ommen voor Oekraïne (SOVO) helpt de allerarmste Oekraïners. Dat doen ze door het betalen van de energierekeningen tot de dokterskosten. “Eigenlijk alles wat ze maar nodig hebben.” Door de invasie van het Russische leger vreest Dianne dat de groep hulpzoekenden elke dag een stuk groter zal worden. “De rijen voor de pinautomaten, supermarkten en benzinestations zijn gigantisch.”

Toch al koffers gepakt

Dianne is vastberaden om zich niet zomaar weg te laten jagen door de dreigende situatie. “Maar ik heb wel drie kinderen. We hebben al twee weken geleden onze koffers gepakt, de autotank gevuld met benzine en kunnen binnen een paar minuten vertrekken. Want zodra hun veiligheid in het geding komt, kies ik voor mijn kinderen. Die wil je geen traumatische ervaring bezorgen.”

Allergrootste nachtmerrie

De man van Dianne is Oekraïner. Ook hij zat vannacht aan de buis gekluisterd. “We volgen het Nederlandse, Britse en Oekraïnse nieuws. De beelden zijn echt ongelooflijk.” De Oekraïnse president Zelensky heeft mannen tot 60 jaar opgeroepen klaar te staan voor de strijd tegen de Russen.
“Maar van een echte dienstplicht is nog geen sprake. Dat zou echt de allergrootste nachtmerrie zijn: dat wij moeten vluchten, maar mijn man die het land niet kan ontvluchten omdat hij moet vechten voor zijn land én leven. Ik zou hem nooit alleen achterlaten en ik wil ook de veiligheid van mijn drie kinderen bewaken. Het is echt een enorm dilemma.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.