Nieuws

Curator wil bestuursverbod voor ondernemer die grossiert in faillissementen

Curator vraagt om verbod nieuwe onderneming te starten
Curator vraagt om verbod nieuwe onderneming te starten © Getty Images
Nadat hij een reeks faillissementen op zijn naam schreef, zegt een Twentse transportondernemer tot inzicht te zijn gekomen. Tegenover de curator heeft hij te kennen gegeven dat hij zich niet geschikt vindt voor het vak van ondernemer. Die wil echter het zekere voor het onzekere nemen en vraagt nu om een bestuursverbod, wat inhoudt dat de ondernemer geen eigen bedrijf meer kan beginnen.
Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde verslag van curator Peter Weenink, die onderzoek doet naar de achtergronden van het faillissement van Polar Thermo Logistics in Oldenzaal.

Reeks faillissementen

Dit bedrijf werd gerund door een van oorsprong Duits stel, dat al sinds circa 2009 actief is op de Nederlandse transportmarkt. Zoals eerder gemeld grossiert het stel in faillissementen.
De laatste twee bedrijven van het stel gingen binnen een half jaar failliet. Nadat eerst Polar Logistics in Oldenzaal medio mei vorig jaar op de fles ging, werd rechtsopvolger Polar Thermo Logistics in oktober failliet verklaard. Beide bedrijven waren gespecialiseerd in gekoelde ladingen.
Het directiekoppel - samenlevend, maar niet getrouwd - had in de loop der jaren meerdere transportbedrijven, waarbij ze elkaar afwisselden. De ene keer was de man de directeur en de vrouw de aandeelhouder, een volgende keer waren de rollen omgedraaid.
In de loop der jaren gingen in totaal vier bedrijven failliet.

'Niet geschikt'

Intussen houden twee curatoren zich bezig met de afwikkeling van de laatste twee bedrijven in Oldenzaal.
Curator Peter Weenink meldt in zijn laatste verslag dat uit zijn onderzoek blijkt dat de voornaamste reden van het faillissement is dat "de bestuurder niet in staat is om op verantwoorde wijze een onderneming met personeel draaiende te houden". Volgens de curator geldt dit ook voor de eerdere faillissementen, waarbij de transporteur betrokken was.

Bestuursverbod

De curator meldt deze bevindingen aan de directeur-bestuurder te hebben voorgelegd. "De bestuurder kan zich hierin vinden", schrijft de curator.
In een toelichting zegt de curator dat hij het echter beter vindt de toezegging van de directeur, dat die geen nieuw bedrijf meer wil beginnen, officieel te laten bekrachtigen. "Ik wil dit – na verkregen machtiging van de rechter-commissaris - via een civielrechtelijk bestuursverbod regelen."
Dit bestuursverbod geldt overigens niet voor de vriendin van de directeur, omdat zij binnen dit bedrijf geen bestuursfunctie vervulde en daarom juridisch gezien buiten dit faillissement valt.

Trucker als miljonair

Voor Polar Thermo Logistics leek er destijds overigens nog even redding toen een van de chauffeurs liet weten in het bedrijf te willen investeren omdat hij miljonair was geworden met de handel in cryptomunten. De man liet ook informatie zien waaruit zou moeten blijken dat hij anderhalf miljoen euro rijker was geworden, maar toen puntje bij paaltje kwam bleek zijn verhaal gebaseerd op luchtkastelen. Waarop uiteindelijk het faillissement werd uitgesproken.

Met lege handen

Net als bij eerdere faillissementen dreigen ook nu weer de schuldeisers met lege handen achter te blijven. Op de bedrijfsrekening bij de ING Bank trof de curator nog welgeteld 2,43 euro aan.
Uit zijn verslag blijkt dat de schuldenlast intussen verder is opgelopen naar ruim anderhalve ton, tegenover een ton in de vorige onderzoeksperiode.

Aansprakelijk gesteld

Curator Weenink onderzoekt nog in hoeverre hij de directeur persoonlijk aansprakelijk gaat stellen voor de financiële schade in het faillissement: "Dat ligt wel in de lijn der verwachting. Deze bestuurder beschikt duidelijk niet over het inzicht en de zorgvuldigheid die mogen worden verwacht van een bestuurder die voor zijn taak is berekend en deze nauwgezet vervult. Overigens is er geen enkele aanwijzing dat er kwade opzet in het spel is. Uit niets blijkt dat dit stel zich heeft willen verrijken. Maar het was wel onverantwoord om steeds weer een nieuw bedrijf te beginnen met alle risico's van dien."
Voor zover bekend heeft het stel niets van waarde. De vrachtwagens werden geleaset en het privéhuis in Gildehaus wordt gehuurd.

Gestript bedrijf

Los van het faillissement van Polar Thermo Logistics wordt er ook nog onderzoek gedaan naar een rechtsvoorganger die verwarrend genoeg luistert naar vrijwel dezelfde naam: Polar Logistics. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door curator Cander van der Veer.
Van der Veer heeft eerder al strafrechtelijke aangifte gedaan tegen het stel. Hij meent dat er sprake is van zowel onbehoorlijk bestuur als zogenoemd paulianeus handelen: het wegsluizen van geld en/of goederen in de aanloop naar een faillissement. De curator schreef in een vorig verslag dat hij een volledig gestript bedrijf had aangetroffen.

Onderzoek Duitse firma's

Twee weken na het laatste bankroet van het bedrijf in Oldenzaal begon het directiekoppel alweer twee nieuwe bedrijven, vlak over de grens in hun vaderland Duitsland.
Beide curatoren schrijven in hun verslag dat ze bezig zijn met nader onderzoek naar deze firma's. Ze vermoedden aanvankelijk dat het Duitse stel de activiteiten van de failliete Twentse bedrijven over de grens hadden voortgezet in hun nieuwe onderneming WeGa Thermo Logistik GmbH.
De mannelijke directeur heeft tegenover de curator echter aangegeven dat hij zich via zijn Duitse firma voortaan 'slechts' als zelfstandig chauffeur door derden wil laten inhuren.
Curator Weenink zegt ervan uit te gaan dat dit inderdaad het geval is. Het Duitse bedrijf staat volgens hem vooral op papier, maar onderneemt geen verdere activiteiten. "Dat blijkt uit informatie waarover ik beschik."

Eén Europa

Curator Van der Veer heeft ter waarschuwing intussen de Duitse toezichthoudende instanties geïnformeerd over de achtergronden van het ondernemers-stel. Vooralsnog heeft dat niet geleid tot maatregelen.

Zijn collega-curator Weenink: "We hebben het altijd wel over één Europa, maar hier heb je toch echt te maken met landsgrenzen die informatie-uitwisseling vaak moeilijk maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.