Nieuws

Vakbond FNV: Al jaren angstcultuur bij de gemeente Enschede

FNV: Al jarenlang een angstcultuur bij gemeente Enschede
FNV: Al jarenlang een angstcultuur bij gemeente Enschede © RTV Oost
Er heerst al jarenlang een angstcultuur op meerdere afdelingen binnen de gemeente Enschede. Dat concludeert vakbond FNV op basis van meldingen van medewerkers. Die kwamen al eerder met signalen dat zij worden geïntimideerd en zich niet veilig voelen op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost. Vakbond FNV bevestigt dat er sprake is van angst op de werkvloer en is daarover in overleg met de ondernemingsraad van de gemeente.
De onveiligheid binnen de gemeente is niet nieuw. In 2018 werd er, naar aanleiding van meldingen van medewerkers over discriminatie en intimidatie, al een extern onderzoek ingesteld door de gemeente. In 2019 en 2020 volgden nog twee onderzoeken. Ondanks de conclusies en aanbevelingen in die onderzoeken heerst er volgens vakbond FNV nog steeds een angstcultuur binnen meerdere afdelingen van de gemeente Enschede.
"Het is ons bekend dat er een angstcultuur heerst bij de gemeente Enschede, deze is er al langere tijd en bij meerdere afdelingen. We hebben hierover contact met personeelszaken en de ondernemingsraad", zegt Egon Groen van de FNV.

Niet-integer handelen

De drie onderzoeken heeft RTV Oost opgevraagd door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), maar de documenten die daarmee werden opgevraagd zijn bijna volledig zwartgelakt. Wel stuurde de gemeente een eigen samenvatting mee, die iets meer duidelijkheid geeft.
De drie onderzoeken zijn bijna volledig zwartgelakt
De drie onderzoeken zijn bijna volledig zwartgelakt © RTV Oost
In die samenvatting concludeert de gemeente dat in het verleden sprake is geweest van niet-integer handelen binnen de afdeling 'Handhaving Openbare Ruimte'. Volgens de gemeente zijn er maatregelen genomen om de verhouding tussen leidinggevenden en medewerkers te verbeteren. Daardoor zou het probleem nu niet meer spelen. Verder wordt er geschreven dat de onderzoeken concluderen dat er op geen enkele afdeling nog sprake is van intimidatie of onwenselijke omgangsvormen.

'Herkennen ons niet'

Toch is er nu, in tegenstelling tot wat de gemeente schrijft, nog steeds sprake van een angstcultuur, stelt vakbond FNV. Die zegt dat de meldingen binnen het ambtelijke apparaat nog steeds actueel zijn en dat de vakbond in gesprek is met de ondernemingsraad van de gemeente.
In een reactie zegt de gemeente vandaag dat ze zich niet herkent in het beeld dat wordt geschetst door de FNV. "Er is geen sprake van een angstcultuur", zegt gemeentesecretaris Kees Meijer. "Ik ben dan ook verbaasd dat de FNV deze stelling inneemt. Zij zijn ook niet in gesprek met de ondernemingsraad."
De ondernemingsraad van de gemeente is niet bereikbaar voor commentaar.
Wil je reageren op dit verhaal of (anoniem) je ervaringen delen? Dat kan door te mailen naar t.vandervelden@rtvoost.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.