Nieuws

Het is twee jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland, dit zijn de Overijsselse cijfers

418.788 geregistreerde coronabesmettingen in Overijssel sinds start metingen
418.788 geregistreerde coronabesmettingen in Overijssel sinds start metingen © Getty Images
Ruim 400.000 besmettingen in Overijssel, veel sterfgevallen en stille drama's, bijvoorbeeld in verzorgingshuizen, ziekenhuizen met volle ic's en verpleegafdelingen en uitgestelde zorg. Daarnaast nog gesloten winkels en horeca door lockdowns, strikte reisadviezen, een avondklok en thuiswerken. Dit weekend is het precies twee jaar geleden dat een 'ver virus' ineens heel dichtbij kwam.
Op 27 februari 2020 werd duidelijk dat een man uit Loon op Zand besmet was met dat nieuwe coronavirus, of zoals later door de Wereldgezondheidsraad gedefinieerd: covid-19. Sindsdien zijn er in Nederland bijna 6,2 miljoen besmettingen en ruim 21.000 sterfgevallen door corona geregistreerd.

Sterfgevallen

Per duizend inwoners raakte zeker 350 keer iemand (her)besmet met een variant van het virus. In de afgelopen twee jaar overleed 1 op de 820 Nederlanders aan het coronavirus. In Hasselt greep het virus tijdens de eerste golf genadeloos om zich heen. RTV Oost maakte er de documentaire STEUN over:
De besmettingscijfers zijn geen definitieve cijfers, maar het is een grimmige tussenstand van de coronacijfers (bijgewerkt tot en met donderdag 24 februari 2022, red.) die het RIVM bijhoudt. Het werkelijke aantal coronabesmettingen - en herbesmettingen - ligt waarschijnlijk hoger dan uit de RIVM-cijfers op valt te maken.
Pas vanaf 1 juni 2020, na de eerste golf, kon iedereen met klachten zich bij de GGD laten testen. Ook nu is het nog aannemelijk dat niet iedereen zich laat testen, of überhaupt niet in de gaten heeft besmet te zijn (geweest) met het coronavirus.
Verpleegkundige helpt coronapatiënt in Saxenburgh Medisch Centrum
Verpleegkundige helpt coronapatiënt in Saxenburgh Medisch Centrum © RTV Oost Jolande Verheij

Besmettingen per gemeente

Dit valt op in de cijfers. De gemeenten met relatief de meeste (her)besmettingen van Nederland liggen allemaal in de Biblebelt, of kennen een groot aandeel gereformeerde inwoners. Staphorst staat landelijk op de derde plek na Bunschoten (498 besmettingen per 1000 inwoners) en Reimerswaal. In Staphorst raakten 456,8 per 1000 inwoners besmet. In Steenwijkerland was het aantal besmettingen het laagst: 290,8 per 1000 inwoners.
Dit zijn de cijfers van de Overijsselse gemeenten:
Onderaan in dit artikel zie je alle cijfers van heel Nederland.
Afgelopen vrijdag werden opnieuw de maatregelen versoepeld en lijken we grotendeels bevrijd van het 'juk van de beperkende maatregelen'. Voorwaardelijk vrij, want bij een nieuwe variant van het virus moet worden bezien of en welke maatregelen nodig zijn.
Anderhalve meter samenleving was een van de gevolgen van corona
Anderhalve meter samenleving was een van de gevolgen van corona © RTV Oost

Vloggers blikken terug

We zijn dus voorwaardelijk vrij van het 'huisarrest' en andere beperkingen vanwege het virus. Hebben de afgelopen twee jaar ons veranderd? RTV Oost bracht tijdens de pandemie met een speciale vlogserie een kijkje in de werkzaamheden en in de ziel van direct betrokkenen, zoals GGD-medewerkster Shanna die in de L-teststraat in Zwolle werkte en Arjan Mengerink, directeur van de Veiligheidsregio IJsselland.
Maar ook met mensen die met de gevolgen te maken kregen, zoals horecaman Arian van Proeflokaal Zuid in Nieuwleusen en leerkracht Nicolle van een basisschool in Hardenberg. Morgen starten we hier in de app en online met de terugblik op de coronaperiode met deze betrokkenen.
GGD-medewerkster Shanna blikt terug op de roerige coronatijd
GGD-medewerkster Shanna blikt terug op de roerige coronatijd © RTV Oost
Corona beheerst(e) bijna ieders leven en dat ging op sommige plaatsen letterlijk niet zonder slag of stoot. Met name de avondklok die vorig jaar januari werd ingesteld veroorzaakte veel onrust en rellen, zoals in Enschede:
Landelijke besmettingscijfers:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.