Nieuws

Pand 'kwartetmoord' Enschede wordt omgebouwd tot appartementencomplex

Het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat waar zich de viervoudige moord afspeelde.
Het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat waar zich de viervoudige moord afspeelde. © RTV Oost
Het pand in de wijk Velve-Lindenhof in Enschede, waar in november 2018 vier mannen werden vermoord, blijft behouden. Het karakteristieke gebouw wordt gerenoveerd en er worden drie appartementen van gemaakt. Daarmee komt er eindelijk duidelijkheid voor de directe omwonenden, die intussen al maanden tegen een bouwval aan zitten te kijken en van wie een aantal het 'moordpand' het liefst tegen de vlakte zag gaan.
Lange tijd was het onduidelijk wat er nou exact met het pand ging gebeuren. Terwijl meerdere omwonenden al hadden aangegeven dat ze het pand op de hoek van de Van Leeuwenhoekstraat met de Snelliusstraat liever kwijt dan rijk waren. Omdat het herinnert aan die dag eind 2018 toen de growshop, die er destijds in was gehuisvest, in het nieuws kwam omdat er op klaarlichte dag vier mannen van dichtbij door het hoofd werden doodgeschoten.
Een vader en zijn twee zonen zijn intussen veroordeeld tot levenslang. Het hoger beroep in die zaak dient later dit jaar.

Renovatie

Achter de schermen hebben de drie betrokken woningcorporaties Domijn, Ons Huis en De Woonplaats met de gemeente Enschede overleg gevoerd over wat er met het pand moest gebeuren. Waarbij er meerdere scenario's lagen: slopen en nieuwbouw, of renovatie?
De afgelopen week ging de kogel door de kerk: het wordt renovatie.

Karakteristieke architectuur

Besloten is het pand juist vanwege z'n karakteristieke architectuur te behouden. "Het is weliswaar geen monument, maar heeft wel een cultuurhistorische waarde aangezien het karakteristiek is voor de bouw in de jaren vijftig", aldus René ten Hove, manager vastgoed van Ons Huis. Deze corporatie heeft het pand inmiddels aangekocht.
Het pand krijgt straks drie wooneenheden. "Eén in de voormalige winkelruimte, één erboven en één in de aanbouw", aldus Ten Hove.

'Angel eruit'

Volgens de woordvoerder is er om meerdere redenen gekozen voor behoud van het pand in plaats van sloop.
"Het pand zelf was niet problematisch. De afgrijselijke gebeurtenissen hadden vooral een relatie met de toenmalige activiteiten die er plaatshadden. Door verandering van de bestemming mooi aan te laten sluiten bij de buurt, is wat ons betreft de angel eruit."
Ook speelt de waarde van het gebouw mee. "Als je goed kijkt, zie je een prachtig pand dat heel bruikbaar is voor volgende generaties. We gaan het pand verduurzamen en de uitstraling van het pand verfrissen en vernieuwen."
Daarbij is volgens Ten Hove ook gekeken naar het 'principe van duurzaamheid'. "Je moet geen waardevolle panden slopen als dat niet nodig is."

Plannen verder uitwerken

Woningcorporatie Ons Huis gaat de komende maanden met een architect en een bouwbedrijf onderzoeken wat er precies moet gebeuren. "Dat betekent dat we het pand onder handen nemen en de planken voor de ramen verwijderen. Verder werken we het plan verder uit in overleg met de gemeente Enschede tot een definitief ontwerp."
Ons Huis verwacht nog dit hele jaar nodig te hebben voor de voorbereiding. "Als alle procedures goed verlopen, starten de werkzaamheden zo snel mogelijk in 2023."
De buurtbewoners zijn de afgelopen week geïnformeerd over de plannen.
In afwachting van de bouwplannen is het pand om veiligheidsredenen al sinds lange tijd dichtgetimmerd en is het terrein afgeschermd met bouwhekken.

Gemengde gevoelens

De plannen zijn deze week in de wijk met gemengde gevoelens ontvangen. Sommige buurtbewoners vinden het prettig dat ze straks niet langer tegen een bouwval hoeven aan te kijken. Anderen hadden het toch liever tegen de vlakte zien gaan.
Een buurman die uitzicht heeft op het gebouw: "Er zat vroeger onder meer een café en cafetaria in en we hebben er jarenlang flink wat overlast van gehad. Mooi dat het nu wordt opgeknapt, maar als ik voor mezelf spreek en de buurtbewoners met wie ik contact heb - dit hele blok - had ik net zo lief gehad dat alles werd gesloopt en er nieuwbouw zou komen. Er wordt gesproken van een monumentaal pand, nou, wij vinden er weinig monumentaals aan. En als je ernaar kijkt, word je toch altijd weer herinnerd aan dat gruwelijke misdrijf."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.