Nieuws

Expeditie Oost: Theo de Kogel verzamelt historische Deventer fietsen in Zwols mini-museum

Theo de Kogel in zijn mini-museum met vooral historische fietsen uit Deventer
Theo de Kogel in zijn mini-museum met vooral historische fietsen uit Deventer © RTV Oost / Bart Kieft
De eerste fietsenfabriek van Nederland stond in Deventer: Burgers. Van 1869 tot 1961 werden er duizenden fietsen gefabriceerd. Zwollenaar Theo de Kogel verzamelt die historische exemplaren. Hij heeft er een bovenverdieping vol mee staan.
Deventer is de bakermat van de Nederlandse fietsenindustrie én wielercultuur, zegt Theo de Kogel. Want behalve de eerste fietsenfabriek kwam ook de eerste wielervereniging uit Deventer: Immer Weiter. "De stad Deventer zou daar eigenlijk meer mee moeten doen", zegt de Zwollenaar.
Al die trappen op met die fietsen is wel een dingetje
Theo de Kogel, verzamelaar historische fietsen
De Kogel zelf is al jaren druk met zijn 'Deventer' hobby. Fietsen komen via Marktplaats en andere verzamelaars op de tweede verdieping van zijn woonhuis aan de Zwolse Veerallee terecht. Daar heeft hij ruimte over sinds zijn zoons uit huis zijn. "Al die trappen op met die fietsen, dat is nog wel een dingetje", zegt hij lachend.

Reusachtig voorwiel

Hij heeft een bijzondere collectie. Met bijvoorbeeld een zogenoemde hoge bi uit ongeveer 1880; een fiets met een reusachtig voorwiel, zonder ketting en met een heel klein achterwiel. Hij rijdt er zelf af en toe op. "Ik ben al heel lang geïnteresseerd in de fietsgeschiedenis", zegt De Kogel. "En niet alleen het verzamelen, ook in de verhalen erachter opzoeken. Dat kan tegenwoordig heel goed digitaal. Zo is het ook met Burgers verzamelen begonnen."
Verslaggever Bart ging op bezoek bij Theo in zijn fietsenmuseum:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.