Nieuws

Coronaregels houden ze niet meer tegen; boakebouwers weer aan de slag voor paasvuurcompetitie Holten

Archiefbeeld van het paasvuur in Espelo
Archiefbeeld van het paasvuur in Espelo © RTV Oost
Niets vervelender dan een mooie paasbult bouwen en het hout dan niet mogen aansteken, omdat het te droog is. Het overkwam de paasvuurbouwers in Espelo en Dijkerhoek in 2019 vanwege de droogte die er toen was. Daarna gooiden coronamaatregelen in 2020 en 2021 roet in het eten en nu na drie jaar mag het weer.
Drie jaar geen paasvuren. Zouden ze het boakebouwen zijn verleerd? "Zeker niet", weet Marc Oostenenk van de Espelose bouwers, maar hij tempert wel meteen de verwachtingen. "Er wordt dit jaar geen record verbroken, want we zijn vanwege de regels later begonnen, dus we hebben nog niet zo veel hout kunnen ophalen."

Rivaliteit

Maar het bloed gaat waar het niet gaan kan. "Iedereen heeft er wel weer zin in", zegt Marc. Na drie jaar afwezigheid is de rivaliteit met Dijkerhoek weer terug van eigenlijk nooit weggeweest: "Wij hebben meer hout hè?", grapt Oostenenk met een knipoog naar de buren. Of dat ook zo is, dat weten we op eerste paasdag, 17 april om acht uur 's avonds. Dan wordt het traditionele paasvuur aangestoken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.