nieuws

Man uit Almelo veroordeeld tot vijftig uur werkstraf voor ontkennen Holocaust

Man veroordeeld voor ontkenning Holocaust
Man veroordeeld voor ontkenning Holocaust
Een 59-jarige man uit Almelo is veroordeeld tot vijftig uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat hij in een artikel op een website de Holocaust ontkent en zich kwetsend en beledigend uitliet over Joden.
De man had het stuk op een christelijke website uit Zwolle geplaatst. Volgens de man zijn er in de Tweede Wereldoorlog wel Joden afgevoerd, maar hebben de gaskamers niet bestaan en klopt het aantal van zes miljoen slachtoffer niet.
In zijn verhaal schreef de man dat Joden zich superieur gedragen, de macht in handen hebben en dat de Kristalnacht niets voorstelt bij wat er nog te verwachten is. Een predikante las het en deed aangifte bij de politie. Het artikel werd in november op verzoek van het Openbaar Ministerie van de site gehaald.

Kwetsende en beledigende uitlatingen

Volgens de rechtbank heeft de man zich in het artikel zeer kwetsend en beledigend uitgelaten over de Joden. "In het artikel worden de Holocaust, Auschwitz en de gaskamers als leugens bestempeld, terwijl algemeen bekend is dat in de Tweede Wereldoorlog miljoenen Joden zijn weggevoerd en vermoord", zo meldt de rechtbank.
"De bagatellisering en ontkenning van de Holocaust kunnen persoonlijk leed teweegbrengen bij Joden en niet-Joden en kunnen bijdragen aan gevoelens van onrust in de maatschappij. De man heeft zich strafbaar gemaakt aan een ernstig en verwerpelijk feit", aldus de rechtbank in haar vonnis.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.