nieuws

't Wiede Gat blijft thuisbasis van motorsportvereniging AMBC Staphorst

De crossbaan waar niet meer gecrossed mag worden
De crossbaan waar niet meer gecrossed mag worden
De toekomst van motorsportvereniging AMBC ligt in 't Wiede Gat. De locatie waar de vereniging nu niet meer mag crossen. Een alternatieve locatie is in Staphorst niet te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Witpaard.
Dat locatieonderzoek kwam er, omdat het in het coalitieakkoord van SGP, CDA en ChristenUnie stond. Dat document stamt uit mei van dit jaar, ver voordat het college besloot om het crossen op ‘t Wiede Gat te verbieden. Er mag voor onbepaalde tijd geen motorsportactiviteit plaatsvinden. Volgens Staphorst overtrad de motorcrossvereniging de geluidsregels. Omwonenden eisten handhaving. De AMBC, de grootste motorsportvereniging van Nederland, was totaal verbijsterd.

11 alternatieve locaties

Bureau Witpaard zocht naar een alternatieve locatie. Elf mogelijke locaties rolden uit de bus. Maar geen van de plekken voldoen. Drie locaties zijn 'het minst slecht'. Verder onderzoek moet uitwijzen of ze toch voldoen.
Maar het college van Staphorst wil de motorclub helemaal niet verhuizen. Dat kost namelijk zo'n 1, 3 miljoen euro. De club draagt zelf zo’n vier ton bij, het restant is voor de gemeenschap. Staphorst vindt dit bedrag 'onredelijk'. Het college wil de huidige locatie zo aanpassen dat er weer mag worden gecrossed.

Huidige terrein uitbreiden

Voorzitter Henk Haasjes van AMBC is niet verrast dat er geen andere plek is gevonden. Hij hoopt volgende maand een overeenkomst met afvalverwerker Sita rond te krijgen. Het terrein van de afvalverwerker ligt naast dat van de AMBC. De motorclub wil het terrein overnemen. Als de koop is beklonken, kan ook de nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd worden. Daarna moet er veel gebeuren. Zo moeten er allerlei geluidswerende maatregelen komen. "Wij hopen op een welwillende gemeente. Met een vergunning op zak en geluidswerende maatregelen in de pijplijn, hopen wij dat er gedoogd kan worden, zodat we in april kunnen starten met het nieuwe seizoen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.