nieuws

Inwoners Raalte geven gulst bij collecte, inwoners Enschede geven veruit het minst

Collecte
Collecte
Inwoners van Raalte gaven in 2013 van heel Overijssel het gulst bij collectes: gemiddeld 5,59 euro per persoon. Inwoners van Enschede gaven een stuk minder: 1,26 euro per persoon. Dat blijkt uit een analyse naar cijfers van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).Â
Gemiddeld werd in heel Overijssel in 2013 3,33 euro per persoon in de collectebus gedaan. Dat is bijna 8 procent minder dan in 2012. Toen werd er nog gemiddeld 3,61 euro per persoon gegeven. Die daling is in heel Nederland een trend. In 2013 werd er door 24 landelijk collecterende organisaties zo'n 40 miljoen euro aan de deur opgehaald. Dit is ruim 3 miljoen minder dan in 2012 en 5 miljoen minder dan in 2011.
In grote steden wordt er minder per persoon opgehaald dan in kleinere plaatsen. Volgens het CBF zijn er meerdere verklaringen voor de teruglopende collecteopbrengsten. Zo waren er voor veel organisaties dit jaar minder collectanten op pad en blijkt het werven van nieuwe collectanten lastig. Ook zijn er tegenwoordig makkelijkere en veiligere manieren om geld te doneren, bijvoorbeeld via het internet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.