Hiernumaals

Raalte bundelt krachten voor opvang Oekraïnse vluchtelingen

Wilco Lindeboom en Rob Aa van Stichting Raalte Viert Vrijheid willen Oekraïnse vluchtelingen helpen
Wilco Lindeboom en Rob Aa van Stichting Raalte Viert Vrijheid willen Oekraïnse vluchtelingen helpen © Raymond Snijders
Niet lijdzaam toezien, maar in actie komen voor vluchtelingen in Oekraïne. Als het aan de Raalter ondernemer Rob Aa en andere initiatiefnemers ligt, gaan er snel bussen naar de grens van Oekraïne met Polen om vluchtelingen op te halen die daarna worden ondergebracht in leegstaande panden zoals de Pauluskerk of de Hartkampschool in Raalte.
Het initiatief krijgt bijval in Raalte, zoals van wethouder Wout Wagenmans. Die reageert enthousiast: “Uiteraard ondersteun ik zo’n initiatief vanuit de samenleving. Dat geeft onze betrokkenheid aan in deze onwerkelijke situatie. Het zou mooi zijn dat er iets meer coördinatie komt."

Handen ineen slaan

"Het idee is om Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis, Humanitas en onze kerken hierbij te betrekken. Ik kan mij voorstellen dat bijvoorbeeld de Pauluskerk een prima opvanglocatie zou zijn. Ik heb hier maandag overleg over met burgemeester Dadema”, zegt Wagenmans.

Update: nog geen standpunt

Dat overleg is maandag geweest en er zijn nog geen knopen doorgehakt. De gemeente wil even afwachten welke initiatieven er nog meer komen om Oekraïners te helpen en kijkt dan aan welke acties wordt meegewerkt.
Volgens ondernemer Rob Aa is het geen optie om lijdzaam toe te kijken hoe Oekraïnse moeders met kinderen, ouderen, zieken en hulpbehoevenden aan de grenzen van Europa aan hun lot worden overgelaten.
Voor deze mensen moeten we als heel Europa, en dus ook als Raalter gemeenschap, toch direct klaarstaan?
Rob Aa, ondernemer en bestuurslid Raalte viert Vrijheid
Rob Aa roept de gemeente op zo snel mogelijk opvang te regelen. Hij hoopt ook dat andere ondernemers, organisaties en particulieren (leegstaande) gebouwen voor opvang beschikbaar willen stellen en het initiatief financieel willen ondersteunen. Er is onder meer behoefte aan bedden, meubels, voedselpakketten, kleding en medicatie.

Oproep verenigingen

“We vragen stichtingen, verenigingen, lokale ondernemers, winkeliersverenigingen, netwerkclubs, businessclubs om met ons mee te denken, hulp te bieden of met eigen initiatieven te komen”, zegt Aa.
Hij hoopt dat er een busonderneming bereid is één of meer bussen beschikbaar te stellen om vluchtelingen op te halen. “We hebben met Erik Feijen al een chauffeur die wil rijden en zoeken nog naar een arts en/of verpleegkundige en iemand die de Oekraïnse taal spreekt om mee te reizen.”

COA roept gemeenten op locaties te leveren

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) roept gemeenten op locaties te leveren zodat ook Oekraïense vluchtelingen opgevangen kunnen worden. Zij ontvluchten het land door de oorlog met Rusland. Het COA kampt met een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. De verwachte vraag hiernaar is nu al groter dan het aanbod. "Zonder de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne zijn er voor 1 juli nog ruim zevenduizend opvangplekken nodig", aldus het COA. Op dit moment is niet bekend hoeveel Oekraïense vluchtelingen asiel zullen aanvragen in Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.