Nieuws

Sedumkweker in Holten vreest kwart omzetverlies door oorlog Oekraïne

Rolph Markvoort plukt hier en daar handmatig wat onkruid tussen de sedums weg. De nog piepjonge sedums moeten in de loop van het jaar een weg vinden naar daken in heel Europa. Maar door de oorlog in Oekraïne vreest Markvoort dat hij een belangrijk deel van zijn omzet kwijtraakt. "Het is allemaal erg onzeker."
Zijn bedrijf Dutch Greenroof in Holten grenst aan de spoorlijn richting Deventer. Het heeft in het zevenjarig bestaan een markt opgebouwd zowel in Oost- als in West-Europa. Bouwmarkten, tuincentra, boomkwekerijen, hoveniers en groenvoorzieningen zijn de afnemers van de kant en klare groene daken. Met de orders zijn grote bedragen gemoeid: "Zeker vier of vijf cijfers voor de komma", zegt Markvoort.

Orders afgeblazen

Een vijfde tot een kwart van zijn omzet haalt hij uit Oost-Europese landen als de Baltische staten, Roemenië, Hongarije, Polen. Tsjechië, Slowakije en Oekraïne. Leveringen aan Oekraïne zijn stopgezet en offerteonderhandelingen in naburige landen worden afgebroken. Drie orders zijn afgeblazen. Hij kan de gevolgen voor zijn bedrijf nog niet zo goed inschatten, maar heeft goede hoop dat hij de plantjes elders kwijt kan.
Wel maakt hij zich grote zorgen over de regio. Hij pakt zijn telefoon erbij en laat appjes zien die zijn contacten hem gestuurd hebben. Er spreekt woede uit de berichten maar ook angst en vastberadenheid. Niet alleen de Oekraïners, maar ook de afnemers in de landen die direct grenzen aan Rusland of Wit-Rusland houden hun hart vast.
Je wilt graag verkopen maar het menselijk belang gaat boven economisch belang
Rolph Markvoort, kweker
Af en toe krijgt hij een order uit Rusland, goed voor zo'n drie of vier procent van zijn jaaromzet. Hij heeft er een dubbel gevoel bij. "Moeilijk. Je wilt graag wat verkopen maar bij ons gaat het menselijk belang toch boven het economisch belang."

Welzijn staat bovenaan

Dat er iets stond te gebeuren in de regio, stond voor Markvoort als een paal boven water. De laatste drie weken kwam er opvallend veel militair materieel voorbij op de treinen. "Zondag ging er nog een trein langs met militaire voertuigen."
Dat de oorlog onvermijdelijk gevolgen heeft voor zijn handel is nog het minste wat hem bezighoudt. Hij denkt aan de vluchtelingenstroom die op gang komt, de doden en de gewonden. Praten over geld en omzetverlies bezorgt hem een ongemakkelijk gevoel. "Het welzijn van de mensen staat bovenaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.