nieuws

Carlijn Achtereekte uit Lettele schaatst steeds vaker naar de top

Achtereekte na haar superrace in Berlijn
Achtereekte na haar superrace in Berlijn
Bij haar vorige teams Corendon en Project 2018 maakte ze de afgelopen jaren al zeker enige progressie. Dit schaatsseizoen heeft Carlijn Achtereekte onder leiding van coach Jillert Anema bij Team Clafis echter een grote sprong voorwaarts gemaakt en ze kan dit weekend misschien wel verrassen tijdens het NK allround in Heerenveen.
"Ik boekte eerst kleine vorderingen. Daardoor kwam ik steeds dichter bij de top. Maar dit jaar heb ik pas een echte stap gezet. Ik zit er nu helemaal bij", concludeert de 24-jarige stayer uit Lettele met enige voldoening.

Eremetaal

Achtereekte verraste begin november bij de NK afstanden met brons op de 3000 meter en zilver op de 5000 meter. "En ik was nog wel met een flinke trainingsachterstand aan het nieuwe seizoen begonnen. Ik moest in april een operatie aan mijn schouder ondergaan. Kort daarna kwam Jillert Anema bij me thuis. Ik dacht: wat moet hij nu met een geblesseerde schaatsster? Het gesprek verliep heel positief. Hij zag veel verbeterpunten bij mij. Hij vond het ook geen probleem dat ik later met de training zou beginnen. Het seizoen is lang genoeg, zei hij tegen me."

Anema
Net als vele andere vertrouwelingen van Anema blijkt Achtereekte veel baat te hebben bij de strikte aanpak van de kleurrijke Fries. "Zijn hele benadering en al zijn trainingsschema's passen perfect bij mij. Ik merkte in de zomer al dat ik fysiek aan het groeien was. Ik voelde me steeds krachtiger worden en dat kwam bij de NK afstanden in Thialf duidelijk tot uiting. Doordat ik nu sterker en fitter ben, verzuur ik minder snel en kan ik beter blijven schaatsen. Lichamelijk en technisch gezien beginnen alle puzzelstukjes op z'n plaats te vallen."

Berlijn

Na haar dubbele podiumplaats bij de NK afstanden beleefde Achtereekte tijdens haar eerste wereldbeker dit seizoen in Berlijn, begin deze maand, opnieuw een glorieus moment. In de B-groep haalde ze op de 3000 meter met een tijd van 4.00,80 bijna zeven seconden van haar persoonlijke record af. Achtereekte was in het Sportforum zelfs sneller dan olympische kampioene Ireen Wüst, die met 4.01,55 goud pakte in de A-divisie. "Ik vloog in Berlijn over het ijs, ik zat in een flow. Zelf vond ik mijn tijd ook verbazingwekkend.''

Internationaal

Met goud op de ploegachtervolging en brons op de 3000 meter twee weken geleden tijdens de wereldbeker in Heerenveen bevestigde Achtereekte nog maar eens haar uitstekende vorm. "Nu moet ik bij de NK allround dit
weekeinde in Thialf een heel toernooi goed zien door te komen. Deelname aan de EK allround en de WK afstanden is mijn volgende doel."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.