Nieuws

IJsselmuidenaren op 'reddingsmissie' naar Oekraïense kinderen

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Getty Images / Anna Koberska
Een bus rijdt vanavond vanuit IJsselmuiden naar Oekraïne om kinderen op te halen. Het is een initiatief van de Hervormde Gemeente De Hoeksteen, die jaarlijks naar het land reist om dagcentra te bouwen. "Afgelopen oktober hebben we deze kinderen nog gezien", zegt coördinator Marleen Kragt. "Het is mooi dat we ze nu kunnen helpen."
De kinderen wonen vlak bij Novohrad-Volynskyi, in het noorden van het land. "Hun dorp ligt in de buurt van een militaire basis die onder vuur wordt genomen", zegt Kragt. "Ze zitten vaak in een schuilkelder en hebben waarschijnlijk al dagen niet geslapen."

Buitenschoolse opvang

De Hoeksteen gaat ieder jaar naar het dorp om dagcentra te bouwen; een soort buitenschoolse opvang. "Daar kunnen kinderen terecht voor een goede maaltijd en bijles. We proberen ze ook normen en waarden bij te brengen." Veel kinderen die van de dagcentra gebruikmaken, hebben een sociale achterstand. "Alcoholisme is daar een groot probleem."
De kinderen zijn tussen de 8 en 18 jaar oud. Er gaan in ieder geval 16 kinderen mee naar IJsselmuiden, zegt Kragt. "We rijden vanavond om 19.00 uur weg, waarschijnlijk zijn we morgenavond bij de Pools-Oekraïense grens."

Lange reis

Woensdagavond of donderdagochtend is de bus terug in IJsselmuiden. "Ik zeg liever niet waar ze verblijven, want het is belangrijk dat ze rust krijgen. Sinds donderdag is het onrustig in hun gebied, dus ze hebben waarschijnlijk amper geslapen. Daarna wacht een busreis van zo'n dertig uur. De komende twee weken moeten ze tot rust komen, ze zijn geen bezienswaardigheid."
Als het aan Kragt ligt, blijven de kinderen voor onbepaalde tijd. "We hebben plek voor ze. Misschien moeten we op een gegeven moment asiel aanvragen, of zorgen dat ze naar school kunnen, maar dat bekijken we nog."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.