Nieuws

Ooit maakte hij jacht op beruchte dierenbeul van Twente, nu door politie geëerd als held

Ooit kwam hij in het nieuws omdat hij jacht maakte op de beruchte 'Beul van Twente'. Vanmiddag werd Henk ten Napel uit Enschede door de politie haast als held op het schild gehesen. Niet in de laatste plaats tot zijn eigen verrassing. "Wie had dat destijds ooit kunnen denken?"
De naam van Ten Napel duikt voor het eerst in de media op in de spraakmakende zaak rond de 'Beul van Twente', die tussen 2000 en 2004 tientallen dieren op beestachtige wijze toetakelt.

Burgerwacht

Als zijn paard Wenga wordt mishandeld, richt Ten Napel Zinloos Geweld tegen Dieren op, een stichting die tot op de dag van vandaag bestaat.
En formeert hij bovendien een burgerwacht, waarmee hij bij nacht en ontij op pad gaat. Een groep vrijwilligers struint het platteland af, op jacht naar de dierenbeul die de gemoederen in die dagen volop bezighoudt. Dit tot gruwen van de politie, die meent dat deze burgers voor eigen rechter spelen en met hun opsporingswerk vooral de politie voor de voeten lopen.

Vreemde snoeshaan

Het rechercheteam Caballo (Spaans voor paard) krijgt Ten Napel op een gegeven moment ook op andere wijze in het vizier.
Ze vinden die Ten Napel maar een vreemde snoeshaan. De man steekt vele uurtjes vrije tijd in zijn strijd tegen 'De Beul'. Loopt de deur plat bij de landelijke politiek en duikt te pas en te onpas op in de media. Zijn het alleen maar nobele motieven die hem drijven...?
Vooral als de Enschedeër en zijn burgerwacht op een gegeven moment 'De Beul' bijna op heterdaad betrappen, vinden de rechercheurs dat op z'n zachtst gezegd verdacht.

'Heftig'

Dat hij destijds als verdachte in beeld was, wist Ten Napel wel. Maar dat hij indertijd is afgeluisterd en dat er zelfs een GPS-tracker onder zijn auto is geplakt, dat hoort hij pas tijdens de rechtszaken tegen de echte dierenbeul, Rudolf K.
"Dat ik verdachte was, snap ik ook nog wel", aldus Ten Napel. "Degene die een vuurtje stookt, staat immers ook vaak met de neus vooraan. Maar dat er volgapparatuur onder mijn auto zat en ik ben afgeluisterd. Dat vond ik toch wel heftig. Een enorme inbreuk op mijn privacy."
Als er opnieuw een paard wordt toegetakeld terwijl Ten Napel op dat moment met vakantie in Frankrijk is, wordt hij van de verdachtenlijst geschrapt. Hij blijkt totaal niets met de slepende affaire te maken te hebben. Behalve dan dat hij zijn jacht op 'De Beul' onverdroten voortzet.

Ontmaskerd

Uiteindelijk kan de geboren Duitser Rudolf K. na een jarenlange klopjacht worden ontmaskerd als de langgezochte dierenbeul. Hij krijgt levenslang. Niet alleen voor het toetakelen van veertig dieren, maar ook voor de moord op een zwerver en het neersteken van drie volstrekt willekeurige personen. Rechercheurs onthulden vijftien jaar na dato hoe een stukje blauwe tape 'De Beul' uiteindelijk fataal is geworden.
Opvallend: tijdens de rechercheverhoren maakt 'De Beul' vrijwel meteen schoon schip. Waarbij hij vooral alles ook van de rechercheurs wil weten hoe ze te werk zijn gegaan. De man blijkt een groot liefhebber van tv-series als CSI en doet tot verrassing van zijn ondervragers geen enkele moeite te verbloemen dat hij het hele onderzoek van het team Caballo vooral reuze interessant vindt.

Paard Zoekt Baas

Nadat het eindelijk is gelukt 'De Beul' een halt toe te roepen, houdt het werk voor Ten Napel niet op. Hij blijft strijden tegen dierenmishandeling. Met zijn stichting Zinloos Geweld tegen Dieren en met zijn in 2014 opgerichte opvang Paard Zoekt Baas.
Samen met dochter Calijn ontfermt hij zich over verwaarloosde en mishandelde paarden. En als de dieren eenmaal weer op de been zijn, worden ze bij een nieuw baasje ondergebracht.
Met de smoes dat de politie weer 'een klusje voor hem heeft' wordt Ten Napel deze middag naar het politiebureau van Enschede gelokt, waar de politie hem eert voor bewezen diensten. Met behalve een bos bloemen en een hoop lekkernijen ook een beeldje. Als blijvende en tastbare herinnering aan zijn onvoorwaardelijke dierenliefde.

Onbegrensde passie

Het is politieman André Assink, die Ten Napel deze middag in het politiebureau van Enschede in het zonnetje zet. Assink, die destijds deel uitmaakte van het Caballo-team, is vol lof over Ten Napel.
Volgens Assink staat Ten Napel bij nacht en ontij voor de politie klaar: "Pas nog, er was een melding binnengekomen over een verwaarloosd paard in het Drentse Dwingeloo. Een prachtig Friese merrie. Het dier had prikkeldraad in de hoeven gekregen, wat was gaan ontsteken, terwijl de eigenaar er verder niets mee deed. Ik hoef dan maar te bellen en Ten Napel springt in de auto. Als het om dieren gaat kent zijn hart en zijn passie geen grenzen."

Sprakeloos

Aansluitend krijgt Ten Napel ook nog een telefoontje van de Landelijke Eenheid Dierenwelzijn, waarin hij wordt bedankt voor zijn diensten.
Het komt niet zo snel voor dat de oud-marktkoopman met de mond vol tanden staat, maar nu was hij toch even sprakeloos over het eerbetoon aan zijn adres: "Wie had dat destijds ooit kunnen bedenken?"
Ten Napel is blij met de loftuitingen aan zijn adres, maar merkt tegelijk op dat hij niet zo graag op de voorgrond staat. En ja, hij zal blijven samenwerken met de politie, maar probeert die ook scherp te houden. "Dat blijf ik doen. En ik vrees dat ik nog vaak melding zal moeten maken van dierenmishandeling, want dit zal helaas blijven plaatsvinden."

Stille wens

De 'Beul van Twente' krijgt uiteindelijk levenslang. Na diens arrestatie heeft Ten Napel nog enige tijd met hem gecorrespondeerd. Waarbij Rudolf K. het nodige over zichzelf vertelde. Ten Napel koestert nu nog de stille wens om 'De Beul' persoonlijk te ontmoeten: "Ik heb echt van alles geprobeerd, maar het lukt me niet te achterhalen in welke bajes hij vastzit. Maar ooit hoop ik hem persoonlijk in de ogen te kunnen kijken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.