Nieuws

Felle kritiek rechter op omstreden thuiszorgbureau BiOns: zorggeld mogelijk verdwenen in zakken van directrice

Rechter heeft felle kritiek op directrice zorgbureau
Rechter heeft felle kritiek op directrice zorgbureau © RTV Oost
De gemeenten Almelo en Hof van Twente mogen het omstreden zorgbureau BiOns uitsluiten bij de aanbesteding voor nieuwe contracten. Dat heeft de rechtbank Overijssel bepaald. In het vonnis haalt de rechtbank ongemeen fel uit en concludeert zelfs onomwonden dat er in het verleden mogelijk zorggeld is verdwenen in de zakken van de zorgdirectrice.
Thuiszorgorganisatie BiOns uit Rijssen was naar de rechter gestapt en had een kort geding aangespannen toen bleek dat beide gemeenten de zorgorganisatie buiten de aanbestedingsprocedure hadden gehouden.

'Bankje spelen'

Reden waren de twijfels die de gemeenten hadden bij BiOns. Het zorgbureau kwam in 2019 in het nieuws toen RTV Oost onthulde dat BiOns 'bankje speelde met zorggeld' doordat het zorgbureau leningen verstrekte aan collega-zorgorganisaties.
Nadat Sebastiaan Stöteler namens de Almelose PVV-fractie hier opheldering over had geëist, kwam BiOns onder politiek vuur te liggen. De gemeente Almelo stelde daarop een onderzoek in, wat uiteindelijk in september 2019 aanleiding was de samenwerking met BiOns te beëindigen.

Opheldering geëist

Intussen is de gemeente Almelo al sinds 2018 bezig om opheldering te krijgen over de bijna 9,5 ton aan zorggelden, waarmee is geschoven tussen BiOns en acht gelieerde bedrijven.
BiOns heeft weliswaar stukken aan de gemeente Almelo overhandigd, maar volgens Almelo zijn dit niet de juiste documenten.
Terwijl het gesteggel hierover nog volop gaande is, meende BiOns toch weer voor nieuwe zorgcontacten in aanmerking te komen. Toen echter duidelijk werd dat zowel Almelo als Hof van Twente het zorgbureau buiten de aanbesteding had gehouden, sleepte BiOns beide gemeenten onlangs in kort geding voor de rechter.

Felle kritiek

Daar heeft BiOns nu echter nul op het rekest gekregen. Sterker, de rechtbank haalt in uiterst felle bewoordingen uit richting BiOns en de directrice.
Volgens de voorzieningenrechter mag van de gemeenten Almelo en Hof van Twente ervan worden uitgegaan dat ze controleren of de gelden voor de thuiszorg door BiOns wel op juiste wijze worden besteed.

Ondoorzichtig

Volgens de rechtbank heeft BiOns weliswaar stukken aangeleverd rond het vermeende 'bankje spelen', maar die waren onvoldoende om een volledig beeld te krijgen van de financiering en geldstromen van BiOns.
De rechtbank stelt vast dat er rond BiOns sprake van "een minder doorzichtige structuur van gelieerde ondernemingen en onderlinge geldstromen met een aanzienlijke omvang."

Bevoordeeld?

"Hierdoor bestaat nog altijd het risico dat zorggelden zijn onttrokken aan de onderneming ten voordele van derden en/of de bestuurder", zo stelt de voorzieningenrechter onomwonden in het vonnis. De directrice is enig aandeelhouder/bestuurder van BiOns.
De rechtbank voegt in het oordeel eraan toe dat gemeenten eisen mogen stellen ten aanzien van zorgorganisaties. Om zo te waarborgen dat kwetsbare cliënten te maken krijgen met "niet-integere zorgaanbieders die misbruik maken van zorggelden die worden betaald uit publieke middelen", aldus het vonnis.

Eerder in het nieuws

De zorgonderneemster kwam eerder in het nieuws met haar eerdere thuiszorgbureau Solace ATC. Toen dit medio 2016 failliet ging, raakte ze in een juridische loopgravenoorlog verwikkeld met zowel de curator als het pensioenfonds.
De directrice werd door curator Jacques Daniëls wegens onbehoorlijk bestuur persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade rond het bankroet. Die schade werd becijferd op anderhalf tot twee miljoen euro.
De rechtbank Overijssel heeft inmiddels bepaald dat de directrice hiervoor niet verantwoordelijk kan worden gehouden, maar de curator is hiertegen in hoger beroep gegaan. Deze procedure loopt nog.
Wel is de directrice in het voorjaar van 2020 veroordeeld om 910.000 euro aan pensioenpremies, die in een eerder stadium niet waren afgedragen, alsnog te betalen aan het pensioenfonds PFZW.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.