Nieuws

Vlaggenbedrijf platgebeld voor Oekraïense vlaggen: "Wij willen niet verdienen aan de ellende"

Vlaggenbedrijf Dekker uit Hardenberg heeft geen enkele blauwgele Oekraïense vlag meer in huis. Vrijdagochtend ging de laatste de deur uit. Er is inmiddels wel een grote partij onderweg uit Polen, die donderdag in Hardenberg arriveert. De Oekraïense vlag is bij Dekker tijdelijk goedkoper dan de andere landenvlaggen.
"Nee, helaas. Donderdag komen ze weer binnen". Geduldig vertelt Raymond Dekker in elk telefoongesprek dat de Oekraïense vlaggen niet meer op voorraad zijn. De vragen komen uit het hele land. Er zijn maar weinig vlaggenleveranciers, en overal zijn de Oekraïense vlaggen uitverkocht.

Nieuwe lading

In het magazijn staan tientallen lege kratten klaar om straks de nieuwe lading snel te kunnen verwerken. Bij een Pools bedrijf kan Dekker een grote partij snel geleverd krijgen. Bijzonder is dat bij dat bedrijf ook veel Oekraïners werken: "Daarom gun ik hen deze order ook graag. De mensen daar hebben het moeilijk, ze hebben vaak hun familie in Oekraïne wonen. Ik belde ze net nog, de sfeer is bedrukt daar."
Lege kratten staan klaar voor een nieuwe lading Oekraïense vlaggen
Lege kratten staan klaar voor een nieuwe lading Oekraïense vlaggen © RTV Oost
Raymond Dekker wil niet een slaatje slaan uit de oorlog: "Iedereen moet die vlag kunnen kopen, zodat we allemaal onze steunbetuiging kunnen laten zien. Als we er geen verlies op lijden is het goed. Daarom zijn de Oekraïense vlagen nu goedkoper dan de andere landenvlaggen."

Identiteit

"Net als met koningsdag of 4 en 5 mei zie je dat de Nederlanders een vlag nog steeds belangrijk vinden", ziet Dekker. "Een vlag is meer dan een stuk stof, het symboliseert de identiteit van een land, en die wil Rusland nu afpakken. Zo laat je met elkaar zien zien dat je solidair bent."
Raymond Dekker levert Oekraïense vlaggen
Raymond Dekker levert Oekraïense vlaggen © RTV Oost
Inmiddels zijn er zo'n 800 vlaggen vanuit Polen onderweg, en zijn er nog meer in de maak. Ondertussen blijven de bestellingen bij Dekker binnenkomen: "De vlaggen gaan vanuit Hardenberg het hele land door. We krijgen telefoontjes van scholen, gemeentehuizen, de politie, bibliotheken, noem maar op. Maar ook veel van particulieren. De aanleiding is natuurlijk heel naar, maar het is mooi dat we dit nu kunnen doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.