Nieuws

Corona is op z'n retour, maar zorgreservist blijft belangrijk: "Veel extra handen nodig"

Zorgreservist Michel van Sluijs aan het werk
De coronapandemie is dan wel over zijn top heen, maar nog steeds is er behoefte aan extra inzet van zorgpersoneel. Vooral in de verpleeg- en verzorgingshuizen en in de gehandicaptenzorg zijn er veel extra handen aan het bed nodig. Dat zegt Jacqueline Santbergen, community manager bij de Nationale Zorgreserve. "Zorgreservisten willen daar ook wel naar toe, maar vaak is bereikbaarheid een probleem."
Michel van Sluijs is zo'n zorgreservist. Naast zijn volledige baan als beleidsmedewerker bij de gemeente Wierden, ziet hij kans om twee keer per week vijf uur te werken in de zorg. Hij is opgeleid als verpleegkundige, verliet de zorg, maar zijn zorghart bleef kloppen. Toen hij de oproep tot zorgreservist zag langskomen, aarzelde hij geen moment. "Het is een mooie combinatie om in tijden van crisis te hulp te springen."
Het mooiste is dat je met open armen wordt ontvangen
Michel van Sluijs, zorgreservist
Van Sluijs werkte onder meer op de longafdeling van het ZGT in Almelo, op de Spoedeisende Hulp, verrichtte her en der hand- en spandiensten en werkte ook in de ouderenzorg bij Carintreggeland. "Het mooiste is dat je met open armen wordt ontvangen en echt iets kunt betekenen voor bewoners en collega's."

Hoog verzuim

Op de SEH bij het ZGT kan de inzet van mensen als Van Sluijs nog niet gemist worden. Unithoofd Martin Leferink: "Door corona krijg je niet alleen een hoog aanbod van patiënten, maar ook een hoog verzuim." Hoe hoog het ziekteverzuim in het ziekenhuis is, kan Leferink niet precies zeggen. "Het zijn dagkoersen."
Unithoofd Martin Leferink is blij met de inzet van Michel van Sluijs
Unithoofd Martin Leferink is blij met de inzet van Michel van Sluijs © RTV Oost / Ina Brouwer
Voor zijn afdeling, waar normaalgesproken een verzuim is van rond de 3 of 4 procent, is dat nu het dubbele. Met name vanwege de quarantaineregels ligt het verzuim nu erg hoog, zegt Leferink. "Ik hoor mensen zeggen: ik ben eigenlijk niet zo ziek, als ik een griepje had zou ik gewoon aan het werk zijn gegaan."

Dubbele diensten

Het is een lastige opgave om de roosters rond te krijgen. Leferink is er trots op dat het toch steeds weer lukt: "Dan heb ik 's morgens zes ziekmeldingen, maar het personeel lost dat onderling op. Ze knippen diensten, draaien dubbele diensten, nachtdiensten beginnen eerder, echt alles wordt gedaan om het laten draaien. Ze voelen zich echt verantwoordelijk, dat is mooi om te zien, echt super." Het scheelt dat de mensen nu weer de mogelijkheid hebben om op vakantie te gaan en zich te ontspannen.
Je legt ze een keer iets uit en dan weten ze wat te doen
Martin Leferink over inzetbaarheid zorgreservisten bij de SEH
Leferink is dik tevreden over de kwaliteit van de zorgreservisten. "Je legt ze een keer iets uit en ze weten wat ze moeten doen." Hij verwacht dat de reservisten voorlopig nog ingezet zullen worden op de SEH. "We hebben hier te maken met kwetsbare mensen, we blijven het personeel testen. Zolang het testbeleid doorgaat, zullen wij zorgreservisten nodig hebben."

Oproepbaar in crisistijd

De nationale Zorgreserve is ontstaan zodat voormalig zorgmedewerkers in tijden van crisis hun oud-collega’s kunnen ondersteunen. De Nationale Zorgreserve faciliteert deze behoefte. "Je weet natuurlijk niet wat er komen gaat. We dachten in 2020 dat we na het bedwingen van corona weer terug konden naar het oude normaal. We zijn nu twee jaar verder en we zijn nog steeds niet in het oude normaal."
Jacqueline Santbergen, community manager Nationale Zorgreserve
Jacqueline Santbergen, community manager Nationale Zorgreserve © RTV Oost / Ina Brouwer
Zorginstellingen weten de databank van zorgreservisten ondertussen wel te vinden. Toch lukt het lang niet altijd om aan alle vraag te voldoen, vooral voor de gehandicaptenzorg en de verpleeghuiszorg blijkt dat lastig. Ze kunnen zelf kiezen waar en wanneer ze worden ingezet. "De zorgreservist wil het liefst bij hem of haar in de regio werken bij een organisatie die ze kennen en waar ze binding mee hebben.” Dat vergroot de inzetbaarheid van zorgreservisten.
Michel van Sluijs heeft ook in een verpleeghuis gewerkt. Het tempo daar ligt wel anders dan in het ziekenhuis, constateert hij. In het verpleeghuis was hij veel bezig met de dagelijkse zorg voor de mensen. De maaltijden, wandelen, in en uit bed brengen. Er was ruimte voor mooie gesprekken. "Het was heel divers."
Michel van Sluijs als zorgreservist aan het werk
Michel van Sluijs als zorgreservist aan het werk © RTV Oost / Ina Brouwer

Confronterend voor een ambtenaar

Op de SEH had hij ook contact met patiënten die corona hadden in een vergevorderd stadium. "Mensen die naar adem happen, inderdaad voor een gemeenteambtenaar heel confronterend.." Of hij opnieuw een carrièrestap overweegt? "Het is de laatste tijd wel eens door mijn gedachten geschoten, ik weet dat ik van harte welkom ben. Maar de combi bevalt me heel goed."
Hij had niet verwacht dat hij nu nog nodig zou zijn in de zorg: "We hadden bij het begin van corona nooit zien aankomen wat er toen op ons afkwam. Je weet niet wat corona doet de komende jaren. Maar er kunnen ook andere dingen zijn die zich dan aandienen. Het loopt nu wel wat af, maar we blijven paraat staan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.