Nieuws

Borne stelt voormalig azc in Azelo beschikbaar voor noodopvang Oekraïners

Asielzoekers Centrum Azelo
Asielzoekers Centrum Azelo © RTV Oost/Wouter de Wilde
De gemeenteraad van Borne heeft gisteravond besloten het pand Maria Mediatrix in Azelo, het voormalige azc, beschikbaar te stellen voor de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat om de tijdelijke opvang van mensen die gevlucht zijn vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat daar ook in Borne ruimte voor moet zijn, daar was de volledige raad het over eens. Niet alle partijen vinden dat het voormalige azc gebruikt moet worden voor de opvang.
Andere opties dan het pand Maria Mediatrix in Borne zijn er echter niet. Voorzitter Van den Berg van Borne Nu, had voorafgaand aan de raadsvergadering al om zich heen gekeken in in de gemeente. Hij noemde het klooster in Zenderen, containerwoningen of woningen die leegstaan. "Welbions bellen, die woningen zijn er niet", aldus Van den Berg die aangaf dat dan al snel de blik gericht is op Azelo. "Daar ben ik niet blij mee, want ik heb ooit aan de buurt toegezegd dat daar nooit meer asielzoekers komen, maar dit zijn natuurlijk geen asielzoekers." Hij pleitte er nadrukkelijk voor de omwonenden van het azc te betrekken in het proces.

Mitsen en maren

"Het is echt heel erg dichtbij. Vandaag of morgen staan ze bij ons aan de deur. Daar zeggen we geen nee tegen", wees Van den Berg op de humanitaire plicht van Borne. "Nood breekt wet", sloot fractievoorzitter Graafhuis van de VVD aan. "Ik weet zeker dat de mensen, gezien hun patriottisme, weer terug zullen gaan om het in puin geschoten Oekraïne op te bouwen. Maria Mediatrix heeft een lange historie met mitsen en maren. Daar hoeven we het vanavond niet over te hebben."
Graafhuis is wel van mening dat het college in goed overleg moet met de omwonenden over de voorwaarden waarop de opvang plaats kan vinden. In Azelo is de laatste jaren veel te doen geweest over de mogelijke opvang van asielzoekers in het gebouw. Daar sprak de raad uiteindelijk in meerderheid een veto over uit. Maar nu vindt de voltallige raad dat de gemeente een plicht heeft om noodopvang te bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. De eerste reacties in Borne op dat besluit zijn overwegend positief.
Volgens het college van Borne is de locatie Maria Mediatrix de enige locatie die beschikbaar gesteld kan worden in de gemeente, vertelde wethouder Velten de gemeenteraad. "Het college gaat op korte termijn met de omwonenden in gesprek over de spelregels die van toepassing zijn gedurende de periode dat de vluchtelingen hier verblijven." Dat gesprek zal waarschijnlijk vandaag plaatsvinden.

Aarzeling

Vanuit de SP was wat aarzeling over het beschikbaar stellen van het pand Maria Mediatrix voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Fractievoorzitter Visser ziet de noodzaak van het opvangen van Oekraïners maar vindt Maria Mediatrix niet direct een optie. "Het is altijd goed om het gesprek met omwonenden aan te gaan en te kijken wat daar uitkomt. Ik wil graag dat we alle mogelijkheden onderzoeken. Ik zou niet van hieruit als raadslid willen zeggen dat we dat gebouw bij voorbaat beschikbaar stellen. Omdat het gebouw ook niet direct geschikt is. Daar gaat ook tijd overheen. Ik vind het geen goede mogelijkheid."
Visser was ook liever met Stichting Gemeenschapsbelangen Groot Azelo in gesprek gegaan over wat zij vindt. "Dat zou het ook een stuk makkelijker maken."

Toezeggingen college

"De raad heeft duidelijk aangegeven dat de mogelijkheden beperkt zijn en dat Maria Mediatrix de meest voor de hand liggende locatie is", vatte burgemeester Pierik van Borne de raadsbrede steun van de gemeenteraad in het debat van gisteravond samen. Volgens de burgemeester gaat het 'per definitie om een verblijf van tijdelijke aard'. De burgemeester zegde toe dat het gemeentebestuur goed in overleg gaat met de omwonenden. "Er ligt een duidelijke opdracht", aldus Pierik.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.