Nieuws

Vuurwapens en contant geld gevonden in onderzoek naar illegale vangst van vogels

Aangetroffen vangnetten en vuurwapens
Aangetroffen vangnetten en vuurwapens © Politie Oost-Nederland
Vangnetten, verschillende soorten levende vogels, vuurwapens en contant geld. Dat is beslag genomen in Tubbergen bij een onderzoek naar de illegale vangst en verkoop van vogels. Het onderzoek is gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), politie, jachtopzichters en provincie Overijssel. Het onderzoek naar de illegale vangst en verkoop van vogels loopt nog.
Het onderzoek kwam op op gang nadat de politie eind november vorig jaar op een terrein in de gemeente Tubbergen een aantal zogeheten mistnetten aantrof. Dat zijn zeer fijnmazige netten, die zo waren opgesteld om er vogels mee te vangen. Daaronder stonden kooitjes met levende lokvogels erin. Nader onderzoek door de NVWA, politie en provincie Overijssel leidde een maand later tot de vondst van nog meer opgestelde mistnetten en beschermde vogels.

veertigduizend euro

Als onderdeel van het onderzoek zijn half februari twee woningen, bedrijfsschuren en omliggende terreinen doorzocht. Daarbij werden opnieuw vogels en mistnetten aangetroffen. Ook werden vuurwapens en veertigduizend euro aan contant geld in beslaggenomen. Er zijn intussen zo'n honderd meter aan opgestelde mistnetten en 96 vogels in beslag genomen. Het gaat om onder meer putters, sijzen, goudvinken en koperwieken. De inbeslaggenomen dieren zijn ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang.
Volgens de politie is er sprake van een levendige handel in vogels, deels illegaal. Het kan dan gaan om beschermde inheemse en uitheemse vogels die in het wild zijn gevangen. Door de manier waarop ze worden gevangen en vervoerd sterven veel vogels. Eenmaal in gevangenschap vliegen sommigen zich dood tegen het gaas in een volière waarin ze worden gehouden of komen om door honger omdat ze niet het voedsel krijgen dat ze gewend zijn.

Dierenleed

Illegale handel in vogels is een gevaar voor de biodiversiteit en brengt vaak dierenleed met zich mee. Daarom pakt de overheid deze illegale handel aan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.