Nieuws

Kampen bidt voor Oekraïne: "Samen vragen we God om uitkomst"

Bijna 400 mensen hebben gisteravond een gebedsdienst bezocht in de Bovenkerk in Kampen. Mensen vanuit allerlei verschillende kerkgenootschappen kwamen samen om te bidden en te zingen. Bij de dienst waren ook vluchtelingen uit Oekraïne aanwezig.
De gezamenlijke eredienst voor Oekraïne is een initiatief van dominee Maurits Luth van het stadspastoraat. Kampen telt tientallen geloofsgemeenschappen, en meestal blijven de kerkgangers liever in hun eigen kerk. Maar nu was het niet moeilijk iedereen samen te krijgen, vertelt Luth. "Ook al zijn er verschillen, we geloven alleemaal in dezelfde God. We hebben ook allemaal gezien dat menselijke leiders teleur kunnen stellen, en kwaad kunnen doen. En daarom vragen we samen God om uitkomst."

De beste plek

De imposante Bovenkerk wordt niet vaak meer gebruikt voor gewone kerkdiensten. De Middeleeuwse kerk wordt ook gerestaureerd en staat grotendeels in de steigers. Toch is dit volgens Luth de beste plek voor zo'n gezamenlijke dienst: "Dit is een soort heilige grond waar we ons allemaal goed voelen, ondanks de verschillen. En er is in elk geval genoeg ruimte."
Honderden mensen kwamen samen in de Bovenkerk om te bidden
Honderden mensen kwamen samen in de Bovenkerk om te bidden © RTV Oost Jolande Verheij
Luth had 150 programma's laten drukken, maar hij had de bereidwilligheid om samen te bidden onderschat. Bijna 400 mensen van zo'n twaalf verschillende kerkgenootschappen kwamen op de dienst af.
Ik geloof dat er met gebed heel veel kan, misschien zelfs een oorlog stoppen.
Maurits Luth, predikant

Klokken

Niet alleen met gebed staan de kerken stil bij de verschrikkingen in Oekraïne; eerder op de dag werd in Overijssel al massaal gehoor gegeven aan de oproep om de kerkklokken te luiden tussen 17.15 en 17.30 uur. Katholiek, protestant, vrijzinnig of orthodox, vrijwel elke kerk met klok deed mee.
Dominee Maurits Luth luistert op het dak van de Broederkerk naar de klokken
Dominee Maurits Luth luistert op het dak van de Broederkerk naar de klokken © RTV Oost Jolande Verheij
Luth zag en hoorde vanaf het dak van de Broederkerk in Kampen hoe overal de klokken beierden. "Het was heel indrukwekkend, het geluid kwam echt binnen. Natuurlijk omdat we er dichtbij stonden, maar het kwam ook binnen in ons hart. En het heeft misschien ook wel mensen aangespoord om ook te gaan bidden."

"Bidden helpt"

Oekraïense vluchtelingen die nog maar kort in Kampen zijn kwamen naar voren om in het Oekraïens het Onze Vader te bidden, het bekende bijbelse gebed dat in vrijwel alle Christelijke geloofsgemeenschappen wordt gebruikt. En ook in het Russisch werd een gebed uitgesproken.
Klokken luiden, liederen zingen en samen bidden. Voor gelovigen zijn het meer dan symbolische handelingen, stelt Maurits Luth. "Ik geloof dat er met gebed heel veel kan, misschien zelfs een oorlog stoppen. Als ik daar niet in zou geloven had ik ander werk moeten kiezen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.