Nieuws

Zo weinig jonge raadsleden heeft Overijssel nu: "Cultuur moet veranderen"

Wie de afgelopen jaren wel eens bij een Overijsselse gemeenteraad is gaan kijken, is het ongetwijfeld opgevallen: lokale politici zijn gemiddeld gezien nogal, eh... oud. Uit een inventarisatie door RTV Oost blijkt dat slechts vijf procent van de raadsleden in onze provincie dertig jaar of jonger is. En dat is te weinig, vinden de jonge raadsleden Romano Boshove (25) en Noortje Haarman (24).
Avondenlang vergaderen over bestemmingsplannen, dorpsvisies, het sociaal domein of de gemeentebegroting: veel mensen weten vast iets leukers om hun vrije tijd aan te besteden, en jongeren al helemaal.
Het is dat stoffige imago dat in de weg zit om jongeren enthousiast te krijgen voor de gemeentepolitiek, zegt Romano Boshove uit Hardenberg. "Het is een cultuur die we moeten doorbreken."

Meebeslissen over je eigen buurt

"Je kunt als raadslid namelijk écht iets voor je eigen stad, dorp of buurt betekenen", zegt Noortje Haarman. Neem de woningnood. Jongeren hebben daar zeker mee te maken. In de gemeenteraad gaat het over hoeveel, wat en waar gebouwd wordt. "Als ik in mijn dorp wil blijven wonen is het toch fijn dat ik daarover kan meebeslissen?", aldus Haarman.
Jongeren hebben met al het gemeentelijk beleid te maken, zelfs ouderenzorg
John Bijl
Meepraten en -beslissen over dingen die jou als jongere aangaan, dat klinkt goed. Maar starterswoningen, sluitingstijden van de horeca en skatebanen: zijn dat de enige dingen die jongeren aangaan? Zeker niet, zegt John Bijl, begeleider van gemeenteraden bij het Periklesinstituut. "Jongeren hebben met al het gemeentelijke beleid te maken, zelfs ouderenzorg", zegt hij. "Jongeren hebben ook zorg nodig, ervaren straatintimidatie of maken zich zorgen over de toekomst van het stadscentrum."

Niet populair

Ondanks alle woorden over het belang ervan, is raadswerk de laatste jaren niet populairder geworden. Gemeenten krijgen steeds meer taken van het rijk en weinig geld om die taken goed uit te voeren.
Het werk van een raadslid wordt door al die extra taken steeds tijdrovender en ingewikkelder. Bijl ziet dat daardoor ook ouderen afhaken: "Misschien moeten we eens kijken naar de gevolgen hiervan op de aanwas van jongeren."
Gemeenteraadszaal
Gemeenteraadszaal © ANP

Politiek dier

Dat je geen enorm politiek dier hoeft te zijn om de gemeentepolitiek in te gaan, daarvan is de 24-jarige Haarman het levende bewijs. Zij kwam vier jaar geleden als twintigjarig broekie met voorkeursstemmen in de raad. "Maar daarvoor had ik niets met de politiek", zegt ze. Nu is dat wel anders, en is ze met haar 24 jaar lijsttrekker van Gemeentebelangen/VVD.
De afgelopen vier jaar zette ze zich in om jongeren bij de raad te betrekken, want hun perspectief is onmisbaar, vindt Haarman. Ze komen op andere plekken dan oudere raadsleden, praten met jonge mensen en weten wat er leeft. "Met onze frisse blik kunnen we advies geven", zegt Haarman.

Aanmoedigen jong politiek talent

Als het aan Boshove ligt kan de politiek nog meer energie steken in het aanmoedigen van jong, politiek talent. Hij ziet dat jongeren die zich bij een partij melden nu te vaak de taak krijgen om social media te beheren, want dat kunnen ze zo goed. "Begrijpelijk, maar ontzettend jammer", vindt Boshove. "Je kunt ze ook het vertrouwen geven om actief te worden binnen de raad, door ze op een verkiesbare plek te zetten."
Doen partijen dan helemaal niet hun best om jongeren enthousiast te maken voor de gemeenteraad? Absoluut wel, zegt Bijl. Met jongerenfora, interviews, werkbezoeken en gesprekken proberen ze jongeren over de streep te krijgen. "Maar om het probleem écht op te lossen zal eerst het raadswerk aantrekkelijker moeten worden gemaakt", denkt Bijl.
Klik op een gemeente om te zien hoeveel jongeren er bij jou in de raad zitten:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.