Nieuws

Zwolse kunstenaar Dennie Boxem moet noodgedwongen zijn Escher-schilderij witten

Dennie Boxem schilderde een levensgrote ode aan Escher, omdat de beroemde kunstenaar precies 50 jaar geleden overleed. Alleen: niemand kan dit kunstwerk gaan zien, want er is namelijk niks meer over van het schilderij. Boxem moest het hele schilderij overschilderen met witte verf, op last van de Escher Compagnie. Deed hij dit niet, dan riskeerde de Zwollenaar een enorme boete en vier jaar gevangenisstraf.
Het idee voor het schilderij kwam van een school uit de geboortestad van Escher: Leeuwarden. Vijfhonderd leerlingen en zestig medewerkers van de school zouden gaan meewerken aan het grote schilderij.
Het schilderij was helemaal klaar om vervoerd te worden naar Leeuwarden, zodat het daar verder afgewerkt zou worden door de leerlingen en medewerkers van de school. Maar zover zou het niet komen, want er is dusniks meer over van het schilderij.

Auteursrecht

De Zwolse kunstenaar kreeg onlangs een mailtje van de Escher Compagnie over het auteursrecht dat op het werk van Escher rust. Boxem vroeg de compagnie om een uitzondering te maken voor zijn schilderij. ''Ik heb geprobeerd uit te leggen dat er nog een grote bijdrage aan het schilderij moet worden geleverd door vijfhonderd leerlingen van de school.'' De leerlingen zouden bijvoorbeeld blaadjes gaan schilderen op het schilderij.
Dit strookte toch niet met de regelementen van de Escher Compagnie. Boxem mag dus geen Escher-gerelateerde afbeeldingen gebruiken. ''Ik heb me aan die regels te houden'', aldus de Zwollenaar. Pas zeventig jaar na het overlijden van de maker vervalt het auteursrecht, omdat Escher vijftig jaar geleden overleed, is het auteursrecht op zijn werk nog geldig.

Celstraf

Wanneer Boxem het auteursrecht zou schenden, kan hij boetes krijgen van meer dan tienduizenden euro's. Ook loopt hij het risico op een gevangenisstraf van vier jaar. ''Ik heb leukere en belangrijkere dingen te doen met mijn tijd en geld, dan toch maar het kunstwerk witten'', zegt de kunstenaar.
Hij baalt er natuurlijk wel enorm van, maar: ''Ik ben een kunstenaar met wie het redelijk goed gaat, dus ik kom er wel over heen'', zegt hij ietwat aangeslagen.
Het schilderij voor het witten
Het schilderij voor het witten © Vincent Corjanus

Wie was Escher?

Escher werd geboren in 1898 in Leeuwarden. Al op jonge leeftijd hield hij zich bezig met bouwkunde en sierende kunsten. Toch verwierf hij pas echt succes in de jaren vijftig, met name in de Verenigde Staten. In de jaren zestig werd zijn werk massaal omarmd door de hippiegeneratie en ook nu zijn er weer jonge mensen die geïnspireerd zijn geraakt door Escher. Het is dit jaar zoals gezegd precies vijftig jaar geleden dat de kunstenaar overleed.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.