nieuws

Zwolle gestart met nieuw cultuurbolwerk 'Stadkamer Zwolle'

In de Zwolse Diezerstraat is vandaag het officiële startsein gegeven voor een nieuw cultuurbolwerk, dat onder de naam "Stadkamer Zwolle" gaat opereren. De Stadkamer ontstaat uit een fusie van het kunstencentrum de Muzerie, Kunst en Zo en de Zwolse Bibliotheek. Over een jaar huist de nieuwe culturele organisatie in een gebouw aan de Zeven Alleetjes dat binnenkort wordt verbouwd. Zwart randje rondom de fusie is het ontslag van zeker tachtig muziekdocenten van de Muzerie.
De officiële start van de Stadkamer werd verricht door directeur Vrolijk en wethouder Brink van Zwolle. De fuserende organisaties willen vanaf vandaag duidelijk maken wat de Stadkamer voor Zwolle betekent. Het is vooral een plek waar iedereen terecht kan voor kunst, cultuur, lezen, educatie en ontwikkeling. De huidige functies van de gefuseerde organisaties worden uitgebreid met tal van nieuwe activiteiten. Ook is er speciale aandacht voor cultuureducatie op scholen.

Bibliotheek verkocht aan Zara

Nadeel van de fusie is wel dat de bibliotheek uit het centrum van Zwolle verdwijnt. Het monumentale pand in de Diezerstraat is door de gemeente verkocht aan modeketen Zara. De gemeente verwacht hiervan een positieve impuls voor de binnenstad van Zwolle. Volgens wethouder Brink zal de komst van Zara extra winkelend publiek aantrekken. De miljoenen die met de verkoop van het pand verdiend zijn worden door de gemeente weer geïnvesteerd in de bouw van de nieuwe Stadkamer.
Ontslag muziekdocenten Muzerie
De nieuwe Stadkamer van Zwolle kost ruim 3 miljoen euro en zal naar verwachting halverwege 2016 klaar zijn voor gebruik. Het komende jaar wordt gebruikt om de drie gefuseerde organisaties op één lijn te krijgen. Nadeel van de fusie is wel dat er voor ruim tachtig muziekdocenten, die verbonden waren aan de Muzerie, geen plaats meer is. Zij zijn inmiddels hun baan kwijt en kunnen straks misschien weer als freelancer voor de nieuwe Stadkamer aan de slag.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.