Nieuws

Ambitieus plan: ruim 10.000 woningen in weilanden aan rand Zwolle en Enschede

Nieuwbouw, foto ter illustratie
Nieuwbouw, foto ter illustratie © ANP
Er kunnen versneld ruim 10.000 woningen worden gebouwd in weilanden aan de rand van Zwolle en Enschede. Met dat ambitieuze plan willen de Nederlandse projectontwikkelaars, verenigd in Neprom, de woningnood eerder oplossen.
Voor het plan, dat deze week aan minister Hugo de Jonge (Wonen) is gepresenteerd, moeten agrarische gronden 'opgeofferd' worden. "Bouwen in weilanden is veel goedkoper dan binnenstedelijk bouwen", zegt Jan Fokkema, directeur van Neprom.
De focus van het kabinet ligt volgens Fokkema nu te veel op het herontwikkelen van bestaand bebouwd gebied in de steden. "We zien dat het vaak veel duurder en lastiger is, en veel meer tijd kost, om de plannen tot ontwikkeling te brengen. Op sommige locaties in Nederland worden de eerste woningen pas in 2030 opgeleverd. Dat is veel te laat", aldus Fokkema.

Woningbouwprogramma

Minister De Jonge komt binnenkort met zijn Woningbouwprogramma, waarin hij de plannen presenteert om 100.000 woningen per jaar te bouwen. Neprom roept de minister daarbij op om ook nieuwe wijken in weilanden aan de rand van de steden te bouwen.
In de omgeving van Zwolle zouden daardoor minstens 10.000 nieuwe woningen gebouwd kunnen worden, bij Enschede ongeveer 500. Het gaat daarbij niet alleen om huizen met een tuin, maar ook om appartementen voor onder meer starters en ouderen.
Bouwen in weilanden is veel goedkoper dan binnenstedelijk bouwen
Jan Fokkema, directeur van Neprom

Locaties nog onduidelijk

In het onderzoek van Neprom worden in totaal honderd zogenoemde buitenstedelijke locaties in Nederland genoemd, die ruimte moeten bieden aan in totaal 230.000 nieuwe woningen. Negen van die locaties zijn nauwkeurig uitgewerkt. Maar waar precies in de omgeving van Zwolle en Enschede gebouwd zou moeten worden, laat Neprom in het midden.
"We willen met ons onderzoek laten zien dat er veel potentiële locaties in Nederland zijn", zegt Fokkema. "We benoemen niet alle locaties, omdat er op veel plekken nog geen overleg is geweest met gemeenten, provincies en andere betrokkenen. We willen voorkomen dat het plan op voorhand al veel protest oproept."

Mastenbroek

Plannen voor grootschalige woningbouw in het buitengebied zijn niet nieuw. Zo stuitten de plannen om 35.000 huizen te bouwen in Mastenbroek, ruwweg het gebied tussen Zwolle, Hasselt en Kampen, op veel verzet.
"Maar de politieke bereidheid om te bouwen buiten de steden neemt toe", aldus Fokkema. Hij vindt dat bouwen op agrarische gronden niet langer taboe mag zijn. "We zitten met een enorm woningtekort in Nederland. Met alleen bouwen in de binnensteden gaan we dat tekort op korte termijn niet oplossen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.