Nieuws

Bedenker van 'Busje komt zo' stopt bij Höllenboer

Bas van den Toren (links) en Gerard Oostelaar
Bas van den Toren (links) en Gerard Oostelaar © Videoclip
De bedenker van 'Busje komt zo' houdt er mee op. Na 36 jaar moet Bas van den Toren noodgedwongen stoppen als gitarist bij Höllenboer. Een combinatie van een burn-out en lichamelijke problemen dwingen de Luttenberger tot pensioen. "Het is niet anders."
Samen met Gerard Oosterlaar begon Van den Toren in 1986 het duo, al heetten ze in eerste instantie nog Gerbas. Een samenvoeging van hun beide namen. In de jaren daarna groeiden ze uit tot een iconisch duo met cabaret en luisterliedjes in het Sallands. Dat leverde in 1995 een grote hit op met het nummer 'Busje komt zo', geschreven door Van den Toren. "Ik vond het niet echt ons mooiste nummer, we hebben veel mooiere liedjes gemaakt."
Van den Toren blijft nuchter over de reden voor het stoppen. "Het gaat al langere tijd niet zo goed, sinds september heb ik al klachten. Dan moet je op een gegeven moment de knoop doorhakken." Het moment waarop oogt wat wrang, aangezien er door corona twee jaar lang niet of nauwelijks opgetreden kon worden. Inmiddels is dit wel weer mogelijk. "Het is niet anders, ik heb het met veel plezier gedaan."
Het stoppen van Van den Toren betekent niet het einde van Höllenboer. Hans Nieuwenhuis, sinds 2008 al onderdeel van de band, gaat samen met Gerard Oosterlaar door onder dezelfde naam.
"Ze verzorgen optredens met bekende en nieuwe Sallandse liederen waarbij Hans nu op de stoel van Bas plaats neemt. Hollenboer blijft dus bestaan, maar zal nooit meer hetzelfde zijn zonder de muzikale inbreng van Bas", schrijft Gerard Oosterlaar op Facebook. "Dat vind ik fantastisch", zegt Van den Toren over het doorgaan. "Ik heb Hans er ooit bijgehaald. Fijn dat ze muziek blijven maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.