Nieuws

Veiligheidsregio's IJsselland en Twente moeten 2.000 Oekraïners opvangen

Huize Alexandra in Almelo blijft voorlopig staan
Huize Alexandra in Almelo blijft voorlopig staan © Archief RTV Oost
De veiligheidsregio's IJsselland en Twente moeten elk op termijn tweeduizend opvangplekken regelen voor Oekraïense vluchtelingen. Dat wil het kabinet. De helft van die plekken moet op korte termijn beschikbaar zijn, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid na overleg met het Veiligheidsberaad. Eerder deze week stelde Borne al het voormalige azc in Azelo beschikbaar voor opvang asielzoekers. Ook Huize Alexandra in Almelo is een optie voor opvang, zegt burgemeester Arjen Gerritsen.
"Eigenlijk zou die locatie herontwikkeld worden voor woningbouw", zegt de burgemeester. "We hebben gezegd dat wanneer er vluchtelingenstromen in Europa op gang komen, je geen ideale locatie kan slopen. We stellen de sloop dus uit en houden Huize Alexandra beschikbaar voor oorlogsvluchtelingen."

Harde afspraak

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat veel veiligheidsregio’s en gemeenten al volop bezig zijn om dit voor te bereiden. Maar van een harde afspraak is nu nog geen sprake. Maandag praten de partijen verder.
De komende tijd wordt volgens het ministerie een fors aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht. Nederland moet zich daarom voorbereiden op grootschaliger opvang. Tijdens het Veiligheidsberaad is ook gesproken over de coördinatie van de opvang voor asielzoekers uit andere landen.
In Huize Alexandra wonen nu al tijdelijk 250 asielzoekers. "Ik durf niet te zeggen of dat aantal ook gerealiseerd kan worden voor vluchtelingen uit Oekraïne", zegt burgemeester Gerritsen. "Dan moet je eerst weten wie de vluchtelingen zijn, wat de behoeften zijn, of het gezinnen zijn. Het is nu ook niet zeker of de opvang daar überhaupt gaat plaatsvinden."

Leegstaand pand

Ook vanuit Almelo komen initiatieven op gang voor de opvang van Oekraïners, ziet de burgemeester. "Mensen die aangeven dat ze een leegstaand pand hebben waar iets mee gedaan kan worden. Maar er zijn ook particulieren die mij benaderen en aangeven dat ze ruimte hebben om mensen op te vangen. Dat is hartverwarmend."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.