nieuws

Ruim 3.500 meldingen uit Overijssel bij meldpunt vuurwerkoverlast

Bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn tot nu toe ruim 3.500 klachten uit Overijssel binnengekomen. Dat zegt fractievoorzitter Robert Jansen van GroenLinks. Landelijk zijn er zo'n 40.000 meldingen binnengekomen.
"Het zijn vooral klachten over harde knallen en geluidsoverlast", zegt Jansen. "Klachten van mensen die schrikken van het vuurwerk. En er zijn meldingen van vernielingen van prullenbakken en bankjes." Maar Jansen ziet ook meldingen over huisdieren die een stressvolle tijd doormaken.

"Provincie moet overlast tegengaan"

De klachten uit Overijssel komen allemaal terecht bij het provinciebestuur. Jansen: "Ik wil weten wat de provincie gaat doen om de overlast die nu wordt ervaren door mens en dier tegen te gaan." Dat er wat moet gebeuren staat voor Jansen als een paal boven water. "Er zijn te veel meldingen."
De klachten geven volgens Jansen onder meer weer dat niet iedereen de nieuwe vuurwerkregels kent. "Het blijkt dat veel mensen niet weten dat je pas vanavond om zes uur vuurwerk mag afsteken en niet vanaf tien uur 's ochtends." De fractievoorzitter van GroenLinks in provinciale staten erkent dat het onmogelijk is dat iedereen de nieuwe regels direct kent en naleeft. Hij vindt wel dat de overheid ervoor moet zorgen dat de regels beter bekend worden. "Jongeren zouden daar een grote rol in kunnen spelen. Er is nog een hele hoop werk te verrichten voor de overheid."

GroenLinks wil vuurwerkvrije zones

GroenLinks is groot voorstander van vuurwerkvrije zones en ziet het liefst dat al het vuurwerk alleen nog door professionals wordt afgestoken. Overijsselse gemeenten zouden daarin volgens Jansen ook meer initiatief mogen tonen. De gemeenten Zwolle en Rijssen-Holten hebben het wel overwogen, maar zagen er vanaf omdat het lastig is te handhaven.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.