nieuws

Tips voor een geslaagde jaarwisseling in Overijssel

Vuurwerk tijdens oud en nieuw
Vuurwerk tijdens oud en nieuw
Overijssel maakt zich op voor de jaarwisseling: op veel plekken worden de oliebollen en het vuurwerk klaargezet terwijl de laatste uren van 2014 voorbij trekken. RTV Oost verzamelde een aantal tips voor een geslaagd oud en nieuw.

1. Vuurwerk

Vuurwerk is onlosmakelijk verbonden met oud en nieuw. Honderd euro ben je kwijt als je betrapt wordt op het afsteken van vuurwerk op tijden dat dat niet mag. Houd er rekening mee dat daarnaast op sommige plekken sowieso geen vuurwerk mag worden afgestoken. Die plekken worden aangewezen door de gemeente. Vaak gaat het dan om plekken in de buurt van ziekenhuizen, dierenopvangplaatsen en kinderboerderijen.
Vanaf dit jaar mogen particulieren hun vuurwerk alleen afsteken tussen zes uur ’s avonds oudejaarsdag en twee uur in de ochtend op nieuwjaarsdag. Ben je zuinig op je vingers en ogen? Gebruik dan bij het afsteken een vuurwerkbril en een aansteeklont.
Het ligt misschien voor de hand, maar het is niet handig om zelf met vuurwerk te knutselen. Een man uit Zwolle raakte zwaar gewond tijdens het maken van vuurwerk. Om nog onbekende reden ontstond er een explosie, waarna er brand uitbrak. Buren moesten tijdelijk hun huis uit en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest eraan te pas komen om te onderzoeken hoe groot het gevaar voor de omgeving was.

2. Carbidschieten

Voor carbidschieten gelden op veel plekken dezelfde regels als voor vuurwerk. Carbidschieten is in het algemeen zowel binnen als buiten de bebouwde kom toegestaan. Gemeenten hebben de ruimte om zelf de regels aan te passen.
Als voorbeeld de gemeenten in Noordoost-Twente, die een aantal richtlijnen hebben opgesteld: zo mag daar binnen de bebouwde kom geschoten worden met bussen met een inhoud van maximaal een liter, buiten de bebouwde kom mogen de bussen maximaal dertig liter zijn. Er mogen maximaal zes bussen binnen een straal van honderd meter gebruikt worden. Een schietplaats moet op vijftig meter van openbare wegen liggen, 75 meter van woonbebouwing, 150 meter van zorginstellingen, boerderijen, stallen en dierenverblijven.

3. Vuurwerkvrij

Hou je niet van vuurwerk, dan kun je terecht op een zogenoemde vuurwerkvrije camping. Het Kuinderbos bij Kuinre is tijdens de jaarwisseling een toevluchtsoord voor mensen die het geknal van vuurwerk willen ontlopen. Een groot deel van natuurcamping De Veenkuil is bezet door 'vuurwerkvluchtelingen' en de verwachting is dat dat aantal de komende dagen toeneemt.
De Veenkuil is niet de enige camping die de 'deuren opengooit' tijdens oud en nieuw. Camping Twilhaar in Haarle is ook open, maar daar loopt het nog niet storm. De toiletgebouwen blijven namelijk gesloten. Mensen die daar willen kamperen, moeten zich dus behelpen.

4. Oliebollen bakken

Als je zelf olieballen gaat bakken, dan is het niet slim om het gebruikte vet of olie door de gootsteen te spoelen of in de wc te gooien. Eerder deze maand waarschuwde het waterschap Groot-Salland hier al voor. Olie en vet veroorzaken storingen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap. De stoffen breken moeilijk af tijdens het zuiveringsproces. Een liter olie uit water zuiveren kost drie euro: het dubbele van de kostprijs van olie in de winkel.

5. Inbrekers

Tijdens de jaarwisseling slaan inbrekers vaker hun slag dan normaal. De politie roept mensen op om alert te zijn. Zorg dat je huis er bewoond uitziet: laat in en om het huis lampen branden, zet glazen op tafel en laat waardevolle spullen zoals tablets en smartphones niet in het zicht liggen. Doe ramen en deuren dicht en draai deze op slot, niet alleen als je voor langere tijd weggaat, maar ook als je alleen de straat op gaat om buren een gelukkig nieuwjaar te wensen en vuurwerk af te steken.

6. Nieuwjaarswensen

Om mensen op nieuwjaarsdag de beste wensen te kunnen doen, hoef je de deur niet meer uit. Een telecombedrijf uit Enschede biedt mensen op 1 januari de mogelijkheid om gratis te bellen met een speciale app. De actie moet het bedrijf meer gebruikers opleveren. Of de app en het achterliggende netwerk de drukte aankan, is nog even afwachten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.