nieuws

Overijssel in 2014 in cijfers: wonen, werken, geld en onderwijs

Trein op wissel in Deventer
Trein op wissel in Deventer
Alle 1.140.800 Overijsselaars beleefden hun eigen 2014. En we zijn nu met net nog ietsje meer dan aan het einde van vorig jaar, toen de provincie 1.139.697 inwoners telde. Die gevreesde bevolkingskrimp was er dit jaar dus nog niet. Maar wat vertellen de cijfers over 2014 nog meer?

Wonen in Overijssel

* In heel de provincie werden dit jaar zo'n 9000 huizen verkocht. De huizenverkoop krabbelde daarmee flink op vergeleken met het rampjaar 2013, toen er niet meer dan 7000 huizen werden verkocht.
* Gemiddeld duurde het dit jaar 274 dagen voordat een huis in de provincie werd verkocht. Dat is 19 dagen langer dan het landelijk gemiddelde. De prijs ligt nu 0,7 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is niet spectaculair, maar het daalt tenminste niet meer. De laatste bekende gemiddelde verkoopprijs in Overijssel is 197.364 euro.
* Wie echter koos voor de particuliere huurmarkt, deed er goed aan te wachten of dan toch in ieder geval rond te blijven kijken. De gemiddelde huurprijs in Overijssel schommelde, maar is nu aan het einde van het jaar gemiddeld zo'n 48 cent goedkoper dan aan het begin van het jaar. Per vierkante meter uiteraard, dus in de meeste gevallen toch een kwestie van enkele tientjes per maand. Een huis huren kost momenteel gemiddeld 10,98 euro per vierkante meter.

Werken in Overijssel

* Aan het einde van dit jaar telden de Overijsselse steden op de grote vacaturesites 1920 vacatures. Een jaar eerder waren dat er 1561. Nu bieden deze website geen sluitend beeld, maar beide keren maten we het op exact dezelfde manier. De conclusie van deze steekproef mag dus wel degelijk zijn dat er zo'n dertig procent meer kansen op de banenmarkt liggen dan een jaar geleden.
* Het aantal WW-uitkeringen in de provincie daalde dit jaar van 33.040 naar 30.180 (eind oktober) . De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat dat die daling ook werd veroorzaakt door mensen die hun uitkering verloren, omdat het te lang duurde voordat ze een baan vonden. En die cijfers zijn helaas nog niet bekend...
* Gelukkig kwam kwam er dit jaar wel een kentering in het aantal bedrijven dat over de kop ging. Na recordjaar 2013, gingen er in de eerste elf maanden van dit jaar 542 Overijsselse bedrijven failliet. December moet dan wel heel dramatisch verlopen wil het recordaantal van 664 uit 2013 geëvenaard worden.
* Het aantal vrouwen met een werkloosheidsuitkering steeg trouwens wel nog gedurende dit jaar. Weliswaar minimaal, maar toch: van 13.420 naar 13.610 vrouwen. De aangekondigde veranderingen in de zorg per 1 januari wierpen hun schaduw vast vooruit
Geld in Overijssel
* Dat alles maakt dat 11 procent van de huishoudens in de provincie er in 2014 naar eigen zeggen op vooruit is gegaan. Vijf procent zegt dat de eigen situatie 'duidelijk is verbeterd' en 6 procent 'iets'. Dat maakt bijna twee keer zo veel positivo's als een jaar eerder.
* Meer dan één op de drie provinciegenoten zegt er in 2014 overigens 'iets' (19%) of 'duidelijk' (17%) op achteruit te zijn gegaan. Per saldo was de Overijsselaar in 2014 negatief, maar dan toch in ieder geval minder negatief dan aan het einde van 2013.

Op school in Overijssel

Goed, van bevolkingskrimp is dan misschien (nog) geen sprake, de basisscholen liepen dit jaar wel weer verder leeg. Tot deze zomervakantie telden de basisscholen tezamen 53.914 leerlingen. Een jaar eerder waren dat er nog duizend meer.
Gebruikte bronnen: CBS, UWV, funda.nl, gba, nationalevacaturebank.nl en pararius.nl Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.