Nieuws

Poolse vluchtelingenopvang heeft spullen uit Hertme binnen: "Schrijnend om te zien"

Verslaggever Lotte Kreuwel en cameraman Michel Korndörffer reisden mee naar Polen.
Een vrachtwagen vol ingezamelde spullen is afgelopen weekend vanuit Hertme afgeleverd in het Poolse Opole. RTV Oost-verslaggever Lotte Kreuwel ging mee en zag met eigen ogen hoe vele Oekraïnse vluchtelingen worden opgevangen op enkele honderden kilometers van de grens met Oekraïne. "Schrijnend om te zien wat ze achter hebben moeten laten."
De Poolse plaats ligt zo'n vierhonderd kilometer van de grens met Oekraïne, maar ook hier worden duizenden vluchtelingen opgevangen. "We zijn bij een opvangplek wezen kijken, waar de paspoortcontrole is en formulieren moet worden ingevuld", vertelt Kreuwel. "Er kwam een groep vrouwen aan die vijf dagen in de auto hadden gezeten vanuit Oekraine. Een dochter had alleen maar sokken aan en geen schoenen meer. Hartverscheurend."

Opvang voor een nacht

In Opole worden de vluchtelingen opgevangen voor een nacht. Daarna gaan ze naar gastgezinnen of hotels. Kreuwel zag ook een vrouw met haar zevenjarig zoontje. "Ze moest haar man achterlaten, terwijl ze net een maand waren getrouwd. Ze hebben alles moeten achterlaten."
In Polen wordt de vrachtwagen met hulpgoederen uit Hertme uitgeladen
In Polen wordt de vrachtwagen met hulpgoederen uit Hertme uitgeladen © RTV Oost
De eerste vrachtwagen met goederen is door René Jannink en Rian Jannink-Schabbink dus afgeleverd. De inzameling gaat door, want komend weekend gaat er opnieuw een vrachtwagen richting Opole.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.