nieuws

Stadions Overijssel weer voller, vooral stadion Go Ahead Eagles beter bezocht

Supporters in stadion PEC Zwolle
Supporters in stadion PEC Zwolle © Pro Shots
De stadions van de meeste Overijsselse eredivisieclubs zaten dit seizoen tot nu toe iets voller dan vorig seizoen. Alleen de penningmeester van FC Twente voelt duidelijk dat zijn club al erg vroegtijdig lijkt te zijn afgehaakt voor de hoofdprijzen.
De meeste eredivisieclubs hebben in de eerste seizoenshelft een iets lager toeschouwersgemiddelde dan over het hele vorige seizoen, zo'n twee procent minder. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, stadions worden voller naarmate de ontknoping nadert en de eerste wedstrijden van het seizoen worden gespeeld terwijl half Nederland nog in Zuid-Frankrijk op de camping staat.

Dramatische seizoensstart

Zo bezien is de prestatie van Go Ahead (gemiddeld 400 toeschouwers meer dan vorig seizoen) en PEC Zwolle (+180) niet gering. Zelfs Heracles hield ondanks de dramatische seizoensstart de tribunes even vol als vorig seizoen.
Alleen FC Twente deed niet mee met deze positieve cijfers. Dat de ploeg van trainer Alfred Schreuder zich al vroeg in het seizoen lijkt neer te leggen bij een bijrol, is ook te zien op de tribunes. Gemiddeld komen er tot nu toe 880 supporters minder naar de Grolsch Veste dan vorig seizoen.

Meer spektakel bij PEC en Heracles

PEC Zwolle en Heracles Almelo gaven hun supporters, voor zover je dat enigszins objectief zou kunnen vaststellen, meer reden naar hun stadions te komen. Bij beide ploegen vallen er tot nu toe gemiddeld meer doelpunten in hun thuiswedstrijden en is die toename van dat aantal goals -ook niet onbelangrijk- vooral toe te schrijven aan de thuisploeg.
Maar ook 'minder slecht' is nog altijd een verbetering, terwijl er in Enschede dit seizoen minder spektakel is: er vallen beduidend minder doelpunten dan vorig seizoen en dat is volledig aan thuisploeg FC Twente te wijten. Aan de spitsen van de bezoekers zal het niet liggen, de verdediging van FC Twente wordt juist vaker gepasseerd.

De eerste seizoenshelft vergeleken met het hele vorige seizoen (exclusief playoffs):

Toeschouwersgemiddelden
FC Twente 28.650 toeschouwers (-880)
Go Ahead Eagles 7930 (+336)
Heracles Almelo 8322 (-7)
PEC Zwolle 12.222 (+180)
Gemiddelde eredivisie* 21.117 (-140)
Gemiddeld aantal doelpunten per thuiswedstrijd (van beide ploegen)
FC Twente 2,875 doelpunten (-0,625)
Go Ahead Eagles 3 (-0,25)
Heracles Almelo 3,625 (+0,875)
PEC Zwolle 3,5 (+0,794)
Gemiddelde eredivisie: 3,13 (-0,03)
Gemiddelde voorsprong in uitslag per thuiswedstrijd
FC Twente 0,625 doelpunten (-1)
Go Ahead Eagles -0,5 (-0,625)
Heracles Almelo -0,375 (+0,125)
PEC Zwolle 1,25 (+0,897)
Gemiddelde eredivisie: 0,53 (-0,20)
*bij 'gemiddelde eredivisie' zijn alleen die clubs meegenomen die beide seizoenen in de eredivisie speelden.
Door: Jody Ummels
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.