Nieuws

Opening Lelystad Airport opnieuw onzeker: geen natuurvergunning

Opnieuw problemen voor Lelystad Airport, dat geen natuurvergunning krijgt
Opnieuw problemen voor Lelystad Airport, dat geen natuurvergunning krijgt © ANP/Harold Versteeg
De opening van Lelystad Airport raakt verder uit zicht nu het geen natuurvergunning krijgt van minister Van der Wal (Stikstof en Natuur). Dat meldt EenVandaag. De minister zou deze vergunning niet afgeven, omdat stikstofberekeningen niet kloppen. Het vliegveld is omstreden in Overijssel omdat aanvliegroutes over onze provincie gaan, wat volgens actiegroepen overlast veroorzaakt.
Actiegroep Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) zei in 2019 al dat de stikstofberekeningen niet klopten, schrijft EenVandaag. Bij deze berekeningen zou zijn uitgegaan van veel hogere temperatuur van uitstoot van vliegtuigen. Uitlaatgassen stijgen hierdoor hoger op, waardoor ze over een veel groter oppervlak neerslaan.

Onderzoek uit 2020

Deskundigen van onder meer het RIVM en de Commissie MER onderzochten de berekeningen in 2020 en gaven SATL Gelijk. Desondanks hoopte Lelystad Airport alsnog een vergunning te krijgen van het ministerie.
Volgens EenVandaag zijn er nu weinig andere opties voor de luchthaven. Lelystad zou stikstofruimte kunnen krijgen door veehouders uit te kopen, maar dat zal om een groot aantal boeren moeten gaan.

Onvrede in Overijssel

Lelystad Airport is al jaren een bron van onrust voor veel Overijsselaars. Toestellen onderweg naar de polder vliegen volgens hen te laag over het Westen van onze provincie, met alle overlast van dien. Het doel van het vliegveld in Lelystad is om het vakantieverkeer van Schiphol over te nemen, zodat dat vliegveld zich kan focussen op intercontinentale vluchten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.