Nieuws

Pinkstergemeente Almelo bereidt zich voor op opvang van zeventig Oekraïners

Pinkstergemeente De Banier in Almelo biedt op dit moment onderdak aan 28 vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat om gezinnen met jonge kinderen. Penningmeester Gosé van der Berg verwacht dat de groep zich nog zal uitbreiden. "Zaterdag verwachten we nog eens vijftig."
"Ons gebed is dat het staakt het vuren morgen wordt gehandhaafd zodat mensen kunnen vluchten", zegt Van der Berg. Volgens hem bereiden meerdere kerken opvang voor op kleine schaal.
De vluchtelingen die nu worden opgevangen in Almelo, komen van een bevriende kerkgemeenschap uit Kiev. Zelfs de predikant kwam mee. Een wonder, zegt Van der Berg. "Hij is in de leeftijd van de mannen die in het land moeten blijven." Nu kan hij zijn gemeente geestelijk ondersteunen.
En dat is nodig, want hoewel het moreel onder de vluchtelingen goed is, is de geestelijke nood groot. In het voormalige schoolgebouw waar de mensen zijn ondergebracht, hebben ze zelfs de beschikking over een eigen kerkzaal.
De Oekraïners  kunnen over een eigen kerkzaal beschikken
De Oekraïners kunnen over een eigen kerkzaal beschikken © eigen foto rtv Oost / Ina Brouwer
"De mensen zijn heel dankbaar dat ze hier mogen zijn. Maar ik maak me zorgen over de toekomst. Deze mensen hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt", zegt Van der Berg. Maandag kwam een groep van tien mensen aan in een busje. "Ze hadden acht dagen geslapen in een treinstation, die zijn blij om een bed te zien."

Water en eten

Bedden had De Banier nog: de bedden stonden toevallig al klaar voor een project van de kerkgemeenschap in Kiev. Ze waren bestemd voor een centrum waar verslaafden en daklozen worden opgevangen, maar komen nu goed van pas in Almelo. "Daar hebben ze nu toch meer behoefte aan water en eten." En er komen nog meer bedden voor nog meer vluchtelingen.
Een van de slaapzalen
Een van de slaapzalen © eigen foto rtv oost / Ina Brouwer
De Banier heeft naast de eigenlijke kerkzaal de beschikking over een vijftig jaar oud schoolgebouw. Ruimtes die normaalgesproken in gebruik zijn voor het kinder- en jeugdwerk, zijn nu omgetoverd tot slaapzalen en ontspanningsruimtes In een ruime gymnastiekzaal kan worden gesport, en voor de tieners is er zelfs een PlayStation binnengebracht.

Professionele keuken

De Banier is wel gewend om mensen in nood op te vangen. De kerkgemeenschap beschikt over een grote professionele keuken waar wordt gekookt voor dak- en thuislozen. Nu wordt er gekookt voor en met de Oekraïners. Bewoners van het AZC sporten wekelijks in de gymzaal, maar zij moeten nu even wijken.
We hoeven nergens om te vragen, alles krijgen we
Gosé van der Berg, Pinkstergemeente De Banier
Bijzonder is dat de gemeente nergens om hoeft te vragen. De spullen komen vanzelf, particulieren en bedrijven melden zich met complete maaltijden, ondergoed, beddengoed, levensmiddelen, handdoeken., speelgoed, luiers.

'Minder dan 300 euro uitgegeven'

De voorhal van het gebouw aan de Hofkampstraat kerk ligt er vol mee. Het enige waar op dit moment nog behoefte aan is, is jongenskleding in de grotere maten. "Maar als er straks meer mensen komen hebben we ook weer behoefte aan andere spullen", zegt Van der Berg.
De Banier krijgt hulp van alle kanten
De Banier krijgt hulp van alle kanten © eigen foto rtv oost / Ina Brouwer
De kerk kan terugvallen op een groep van vijftig vrijwilligers. 's Nachts is er continue iemand aanwezig. Ook verblijven er Oekraïners bij gemeenteleden thuis. Van der Berg verwacht dat de mensen nog zeker een maand te kunnen huisvesten. Vanuit veel andere kerken uit het hele land komt financiële steun. "Je gelooft het of niet, maar we hebben nog geen driehonderd euro uitgegeven."
Mensen willen na Covid heel graag iets betekenen voor de medemens
Gosé van der Berg, Pinkstergemeente De Banier
Van der Berg heeft wel een verklaring voor de bereidheid van de mensen om wat te doen: "Na de covid-periode zien we dat de mensen heel graag iets willen betekenen voor de medemens."
Zondag 13 maart een repo in Hoogtij

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.