Nieuws

Hengelose pedo-activist Marthijn U. moet cel in voor illegaal voortzetten verboden pedoclub Martijn

De Hengelose pedoactivist Marthijn U. uit Hengelo is veroordeeld voor het illegaal voortzetten van de verboden pedoclub Martijn.
De Hengelose pedoactivist Marthijn U. uit Hengelo is veroordeeld voor het illegaal voortzetten van de verboden pedoclub Martijn. © RTV Oost
De 49-jarige bekende pedoactivist Marthijn U. uit Hengelo is vanmiddag veroordeeld tot zes maanden celstraf. Volgens de rechtbank heeft U. jarenlang samen met Norbert de J. (43) de verboden verklaarde pedoclub Martijn ondergronds voortgezet. Plaatsgenoot De J. kreeg vier maanden. De zaak tegen een derde verdachte, Nelson M. (27) uit Lelystad, is aangehouden.
De rechtbank van Rotterdam acht wettig en overtuigend bewezen dat de twee illegaal zijn verder gegaan met de Vereniging Martijn.

Verheerlijken

Al in 2014 verbood de Hoge Raad de Vereniging Martijn, die sinds 1982 streefde naar wettelijke acceptatie van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen. Volgens de hoogste rechter van Nederland was ontbinding noodzakelijk om minderjarigen te beschermen. Leden van de pedoclub zouden de ‘gevaren van seksueel contact met jonge kinderen bagatelisseren en verheerlijken’.
Volgens het Openbaar Ministerie gingen de drie oud-leden echter in de jaren erna op enkele websites en Twitteraccounts door met dezelfde soort propaganda. Daarbij werden oude publicaties van de verboden vereniging opnieuw gebruikt.

Pedohandboek

Verder was een mailinglijst opgesteld, waarin 36 mannen onderling spraken over kindermisbruik en werd verwezen naar het beruchte en illegale pedohandboek. In dit boek krijgen pedoseksuelen tips hoe ze het best kinderen kunnen benaderen en hoe ze bepaalde sporen kunnen uitwissen, waaronder DNA. Later werd die mailinglijst een openbaar toegankelijk microblog. "Kinderen zijn weer neergezet als lustobjecten en seksuele wezens’’, aldus de officier van justitie tijdens het proces begin februari.
Tekst gaat verder onder foto
De Hengelose jurist Yme Drost, samen met Marcel Jeninga van de Stichting Strijd Tegen Misbruik.
De Hengelose jurist Yme Drost, samen met Marcel Jeninga van de Stichting Strijd Tegen Misbruik. © RTV Oost
De rechters onderschreven dat. "Ze hebben een platform gecreëerd waarin seksueel contact tussen volwassen en kinderen werd verheerlijkt en de schadelijke gevolgen ervan werden gebagatelliseerd”, aldus het vonnis. In feite was dat volgens de rechtbank exact hetzelfde als wat de verboden pedoclub deed.
Het Openbaar Ministerie eiste eerder de maximale straf van een jaar, maar de rechtbank legde daar de helft van op. Ze merkte daarbij op dat U. en De J. niet daadwerkelijk kinderen hebben misbruikt en ook nog nooit zijn veroordeeld voor zedenmisdrijven. Volgens de rechters kon "het schokkende, verwerpelijke en sociaal onwenselijke karakter van het geopenbaarde en gepropageerde gedachtengoed niet gelijk worden gesteld met kindermisbruik of het aanzetten daartoe".

Noodklok geluid

De Stichting Strijd Tegen Misbruik sloeg enkele jaren geleden alarm over de illegale praktijken. In 2019 deed de organisatie van Marcel Jeninga aangifte tegen de drie oud-leden. Jeninga, die destijds in Glanerbrug woonde, richtte de stichting op nadat zijn dochtertje werd misbruikt door de veroordeelde lustmoordenaar Geert B.
De Hengelose jurist Yme Drost helpt de stichting in de strijd. Eerder al deden Drost en Jeninga aangifte tegen de pedoclub Martijn, wat uiteindelijk tot het verbod leidde.

Gevlucht naar buitenland

Marthijn U. heeft zijn woning in Hengelo overigens intussen verkocht en is met onbekende bestemming vertrokken. Bronnen weten RTV Oost te melden dat hij vermoedelijk naar Mexico is gevlucht. Daar zou hij zich ophouden 'op circa een uur autorijden' van Nelson M., die in dat land politiek asiel heeft aangevraagd.
Geen van de drie verdachten woonde de rechtszaak vorige maand bij. De rechtszaak tegen Nelson M. wordt op een later moment voortgezet. Hij schoof tijdens de rechtszaak zijn advocaat Theo Hiddema aanvankelijk aan de kant, waardoor hij geen pleidooi kon houden. Inmiddels is dat contact hersteld en wil de raadsman alsnog de verdediging voeren. Hij was echter geveld door corona.
Tegen het drietal was een jaar celstraf geëist.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.