Nieuws

Voorstelling 'Zij zagen oorlog' van Russisch-Zwolse theatermaakster actueler dan ooit

Ksenia Marasanova is kind van een Russische vader en Joods-Oekraïense moeder. Ze ontvluchtte het IJzeren Gordijn en belandde uiteindelijk in Zwolle. In de voorstelling 'Zij zagen oorlog' belicht ze de Tweede Wereldoorlog vanuit allerlei verschillende perspectieven. Ze speelt het stuk met hulp van haar man en dochter. Een stuk dat door de oorlog in Oekraïne heel actueel is geworden.
'Opdat wij nooit vergeten' is de ondertitel, die nu wel heel toepasselijk is. De voorstelling is al twee jaar oud, maar is vanwege corona nog maar weinig gespeeld. Nu gaat Ksenia Marasanova er weer de theaters mee in. In haar familiegeschiedenis spelen de Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog een grote rol. Maar dat het stuk nu zo actueel zou zijn had ze niet verwacht.

Goed of fout

Ksenia speelt in het stuk meerdere rollen. Ze belicht zo de oorlog vanuit allerlei verschillende personages. "Je kunt niet zeggen 'die is goed of die is fout', zo werkt het niet", vertelt Ksenia. "Iedereen gaat er op zijn eigen manier vanuit zijn eigen achtergrond mee om. Het zet je aan het denken over de waanzin van oorlog."
Ksenia als één van haar personages tijdens ene repetitie
Ksenia als één van haar personages tijdens ene repetitie © RTV Oost Jolande Verheij

Familie

In haar studio thuis repeteert ze het stuk voor ze er weer de planken mee op gaat. Het is een bijzondere samenwerking met haar man en dochter, die samen de techniek verzorgen. Echtgenoot Roy van Veen is blij dat ze dit in deze omstandigheden met elkaar kunnen doen. "Dat is fantastisch. Je bent de hele dag met elkaar bezig met dit thema, in het licht van de actualiteit, dat geeft een enorme diepgang aan het leven."
"Je draait eerst naar rechts, en dan weer naar het midden, en dan komt de vierde explosie." Dochter Sophia is pas elf maar geeft als een volleerd regisseur aanwijzingen. Ook straks in het theater is zij verantwoordelijk voor het geluid. "We hebben al veel geoefend samen. Ik vind het heel leuk om te doen, en het is ook heel gezellig."
Roy en Soiphia verzorgen de techniek bij de voorstelling van Ksenia
Roy en Soiphia verzorgen de techniek bij de voorstelling van Ksenia © RTV Oost Jolande Verheij

Bombardementen

Op het moment dat bekend werd dat de voorstelling weer de theaters in ging, brak ook de oorlog uit in Ksenia’s geboorteland Oekraïne. Op social media zagen Roy en Ksenia de bommen inslaan. "Dan hoor je het geweldige nieuws dat je in Wageningen mag spelen bij de herdenking op 4 mei, en tegelijk zie je op je telefoon dat de wijk waar ze ooit opgroeide wordt gebombardeerd. Dat is zo onwerkelijk."
Ksenia vertrok zelf uit Oekraïne toen het nog bij de Sovjet-Unie was ingelijfd. "Zodra het IJzeren Gordijn op een kiertje ging ben ik met een deel van mijn Joodse familie naar Israël gevlucht. Via-via ben ik in Nederland terechtgekomen en gebleven. Mijn vader woont weer in zijn geboortestad Sint Petersburg. Ik heb nog wel contact met vrienden en familie in Oekraïne. Het IJzeren Gordijn is uiteindelijk ruim dertig jaar open gebleven, maar dreigt nu toch weer dicht te gaan."

Armbandjes

Bij dochter Sophia komt de oorlog in het land van haar moeder en grootouders hard binnen. "Ik vind het heel erg en ik wil ook graag meehelpen om het te stoppen. Daarom help ik ook met de voorstelling en verkoop ik armbandjes en sleutelhangers." Als Sophia maar even tijd heeft zit ze te knutselen met wol, natuurlijk in de kleuren blauw en geel. "Ik heb er nu zeven verkocht. Maar ik ben gisteren pas begonnen dus ik heb nog niet veel tijd gehad."
Sophia verkoopt zelfgemaakte armbandjes en sleutelhangers
Sophia verkoopt zelfgemaakte armbandjes en sleutelhangers © RTV Oost Jolande Verheij
De toneelvoorstelling 'Zij zagen oorlog - opdat wij nooit vergeten' is binnenkort te zien in verschillende theaters in Overijssel en op andere plekken in het land. Er zijn nog kaarten te koop.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.