Nieuws

VIDEO | Oost op het Asfalt: de beruchte 'dodenweg' N36 en waarom het nooit goed komt

Het wordt de 'dodenweg' genoemd: de N36. Vorige maand nog was het opnieuw raak, met fatale afloop. De roep om een middengeleider wordt steeds luider, maar zolang die er niet is, doen wegbeheerders en de politie vooral een beroep op het gezond verstand van de weggebruikers. En dat is soms ver te zoeken, zo toont deze video aan, opgenomen slechts enkele weken na het laatste verkeersdrama op deze weg. Automobilisten tonen zich soms bijzonder hardleers.
Dat het opletten is op de N36 weet eigenlijk iedereen wel die regelmatig gebruikt maakt van deze weg, globaal tussen Hardenberg en Wierden.
Vorige maand ging het andermaal gruwelijk mis toen ter hoogte van Sibculo een vrachtwagen op de verkeerde weghelft belandde en frontaal op twee bestelbusjes klapte. De trieste balans: twee doden en een zwaargewonde.
Met als gevolg dat de discussie over de N36 weer is opgelaaid. Tussen 2014 en 2019 vielen er al acht doden in het verkeer te betreuren.

Hartstochtelijk pleidooi

Dat in 2018 de weg over een lengte van 16 kilometer werd verbreed en aan weerszijden is voorzien van zogenoemde 'rammelstroken', die automobilisten moeten waarschuwen, lijkt tot op heden dan ook niet veel uit te halen. Kort na het laatste verkeersdrama hield een vrachtwagenchauffeur, een vriend van een van de dodelijke slachtoffers, een hartstochtelijk pleidooi voor een middengeleider en dreigde met actie als die er niet zou komen.
Voor zo'n middengeleider zou het weggedeelte echter moeten worden verbreed. Een operatie die een slordige 90 miljoen kost, zo is becijferd. Zolang dat geld er niet is, blijft het dus een kwestie van opletten.

Wegpiraterij

Tot die tijd vormt de doorgetrokken middenstreep het voornaamste wapen om ongelukken te voorkomen. Alleen... zolang er wegpiraten zijn die zich hier niets van aantrekken, is het simpelweg wachten tot het een volgende keer weer misgaat.
Op de beelden van de dashcam van de vrachtwagenchauffeur, die ons de video toestuurde, is toch duidelijk te zien dat het op de weg aardig druk is. Maar zodra zich ook maar een momentje voordoet, weerhoudt dat de bestuurder van deze personenwagen niet om de truck in te halen. Doorgetrokken streep of niet.

Russische roulette

Volgens de vrachtwagenchauffeur begint veiligheid bij de weggebruikers: "Het is telkens de weg die de schuld krijgt van wat dit soort piloten uitvreet."
Conclusie: zonder middengeleider blijft de N36 levensgevaarlijk, vooral zolang sommige automobilisten Russische roulette blijven spelen en inhalen op plekken waar dat helemaal niet mag.

OOST OP HET ASFALT

RTV Oost besteedt in de rubriek Oost op het Asfalt aandacht aan opmerkelijke situaties in het Overijssels verkeer. Gevaarlijke situaties, agressie onder automobilisten. Maar het mogen ook grappige, kolderieke taferelen zijn.
Wie een video wil toesturen, kan dat doen via deze website.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.